Kaunite küünte nimel - loodusele lähemale

Esme Kassak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Esme Kassak

Maniküüri ajalugu ulatub enam kui viie aastatuhande tagusesse aega. Toona vaid ülikutele kättesaadav iluhooldusprotseduur ei täitnud aga pelgalt esteetilist eesmärki, vaid rõhutas alati inimese äravalitust ja erilist staatust. 

Kuid mida aeg edasi, seda kättesaadavamaks ja trendikamaks muutus käte eest hoolitsemine naiste seas ning tänapäeval on see juba iseenesestmõistetav mitte ainult naiste, vaid taas (just taas!) ka paljude meeste jaoks.

Sõna «maniküür» tuleneb ladinakeelsest sõnapaarist manus - käsi, ja cūra - hoolitsema ning on muutumatul kujul, kuid keeleliselt pisut mugandatuna kasutusel paljudes eri keeltes kuni tänase päevani.

Maniküüri tegemine oli tuntud juba muistses Egiptuses, kus see polnud sugugi vaid naiste privileeg ja luksus, vaid kuulus igapäevase iluprotseduurina ka meessoost ülikute päevakavva. Vaaraodel oli rikkaliku teenijaskonna seas alati olemas ka isiklikud maniküürijad-pediküürijad ning ka nende maise teekonna lõpus tehti neile alati kohustuslik käte ja jalgade hooldus.

Hoolitsetud käed, silmatorkavalt värvitud ja dekoreeritud (kuld, hõbe, vääriskivid) küüned olid ülikute staatuse sümboliks juba muistsetel aegadel ning justkui nende kaugete aegade meenutuseks vaatab praegune tehisküünte mood taas luksuslikkuse ja ülirikkaliku dekoreerituse suunas.

Rooma impeeriumis ei tohtinud aga näiteks alamklass (plebeid) iial küüsi pikaks kasvatada või neid silmatorkavalt värvida, piirduda tuli küünte loomuliku tooni ja poleerimisega. Maniküüri tänapäevases mõistes seostatakse Päikesekuningas Louis XIVga, kelle õukonnas võeti kasutusele tänapäevalgi hästi tuntud maniküüritarbed – neist tuntuim on apelsinipuust küünenahkade tagasilükkamiseks mõeldud pulgake.

Loodusele lähemale

Nii nagu kauni meigi aluseks on hästi hooldatud nahk, annab maniküürile viimase lihvi kaunis lakk. Vanade egiptlastega võrreldes ei näita tänapäeval küünelaki värv klassikuuluvust (vaid ülikute klassile oli lubatud punane värv), seda enam, et praegune maniküürisuund eelistab n-ö vabatahtlikult nude´i ehk nahavärvi toone. Küll aga on värvidel oma roll nii hooajatrende, kuid mis veelgi tähtsam – värviteraapia, mõjusid arvestades.

Küüned moodustuvad kolmest üksteisega liitunud keratiinplaadist, mis vajavad tervena püsimiseks elastsust ja piisavat niisutust. Kui sajandeid kasutati küüntele kauni välimuse andmiseks ainult looduslikke vahendeid alates munavalgest ja lõpetades tänini populaarse loodusliku hennaga, sekka erinevad õlid, siis viimase saja aasta jooksul on toimunud kätehoolduse vallas lausa peadpööritavalt suured muutused.

Mitte ainult tipptehnoloogia ja kosmeetikatööstuse viimased teadussaavutused, vaid ka muutunud trendid võimalikult looduslähedaste toodete eelistamise suunas, on tõrjumas lakkidest sinna eelmise sajandi keskpaigas toimunud «keemiarevolutsiooni» ajal ohtralt lisatud, kuid organismile kahjulikke keemilisi ühendeid: formaldehüüte, diputüülftalaate ja tolueeni ning mõned looduslikumad kaubamärgid on neile lisaks välja jätnud parabeenid ja kampoli. 

Kui aga hakata otsima kõige küünesõbralikumaid tooteid, siis pole valik just väga suur. Siiski on mõned head erandid: SpaRituali küünelakid on nii hellatoimelised kui paistavad silma ka erakordselt rikkaliku värvitoonide valikuga.

Nii võib enam kui sajast toonist koosnevast paletist leida igale meeleolule, sündmusele või kandja eelistustele sobiva värvi. Põnevust pakutakse juurde interaktiivse lähenemisega, mille järgi vastab igale toonile number, millel omakorda numeroloogiast lähtuv tähendus.

Sarnaselt SpaRitualiga peab endastmõistetavaks vegan- ehk taimset toorainet mineraalkosmeetika kaubamärk Couleur Caramel, mille lakkide koostisest on välja jäetud ka kahjuliku mõjuga kampol. Võrreldes tavalise küünelakiga on need lakid lõhnalt tõepoolest veidi mahedamad ja tunduvad küünel «kerged», kuid samas püsivad kaua.

Looduskosmeetika.ee juhi Helen Kauba sõnul pole sada protsenti loodusliku koostisega küünelakki paraku võimalik toota ja nii on ka nende veebikaupluse tootevalikus vaid üks hinnanguliselt kõige loodusesõbralikumaid lakke tootvalt kaubamärgilt Sante.

Looduspere ökopoodide keti kaubavalikusse lisandusid mõned kuud tagasi Saksa firma Benecose küünelakid, mis püsivad kaua ning mille koostisest on välja jäetud juba eespool mainitud keemilised ühendid. Põneva lahendusena soovitatakse värvitut lakki toonida mineraalpulbriga vastavalt kandja soovile.

Ökoliini kätehoolduses ja maniküüris esindavad ka Ameerika päritolu kaubamärk Honeybee Gardens ja Kanada Suncoat (viimase tooteid iseloomustab ka lõhnatus), kuid need pole paraku Eesti turul veel esindatud.

Kuid küünte tervisele ei avalda mõju üksnes kodused olmekemikaalid, vaid ka igapäevased tugevatoimelised hooldusvahendid. Pidevalt lõhenevate küünte peitmine kemikaalidest pungil laki alla lükkab probleemi lahendamise vaid edasi ning seepärast soovitavad spetsialistid järgida mõningaid lihtsaid soovitusi, kuidas küüned ka ilma peitva lakita ilusad välja näeksid.

On teada-tuntud tõsiasi, et mida paremini lakk küüntel püsib, seda harvem tuleb tegeleda selle eemaldamisega. Mõneti tähtsamgi, kui pöörata tähelepanu küünelaki koostisele, on jälgida, millise lakieemaldiga seda maha saab võtta.

Tänapäeval sisaldub paljudes eemaldites jätkuvalt küüsi kuivatav ja hapraks muutev atsetoon, samas kui atsetoonivabades ja organismisõbralikemas toodetes leiab hooldavaid ja toitvaid õlisid (enamasti tõhus riitsinusõli).

Parimate näidetena Eesti turul võiks märkida Sante tsitruselise (Looduskosmeetika.ee) ja Provida (Looduspere) tsitruselise ja kergelt piparmündi lõhnaga eemaldeid, mahedama lõhna ja koostisega on ka SpaRituali toode.

Mõnusad õlid ja kasulikud kreemid

Küüsi kaitseb laki intensiivse toime eest kõige paremini aluslakk – mida õrnematoimelisem ja küüsi toitvam see on, seda parem. Couleur Carameli tootevalikust võib leida nii toitva ja niisutava, ligi sada protsenti taimse koostisega, õli ja keratiini omastamist soodustava küüntetugevdaja.

Alus- ja pealislakk mitte ainult ei kaitse küüsi, vaid pikendab ka laki vastupidavust. Lisaks erinevatele ravilakkidele, mille koostist tuleb siiski tähelepanelikult jälgida, võib alati täiesti usaldada puhtaid looduslikke õlisid.

Üheks väga mugavaks tooteks küünenahkade pehmendamisel on Dr Hauschka spetsiaalne neemipuuõliga küünepliiats. Õli võib ka pudelikeses osta, ent pliiatsiga saab seda kanda väga täpselt ja õiges koguses, ühtlasi spetsiaalse otsikuga küünenahku tagasi lükates.

Regulaarsel kasutusel aitab neemipuuõli jagu saada rabedusest ja lõhenemise probleemist küüntel. Tõhusateks hooldajateks on ka nisuiduõli, argaania- ja jojobaõli, samuti kookos- ja magusmandliõli – neid märksõnu tasub alati kreemide ja õlide koostisest otsida.

Enamiku nende õlide eeliseks on seegi, et neid võib kasutada mitmel otstarbel. Soome päritolu firma Frantsila pakub küünte eest hoolitsemiseks aga hoopis mitmetest ürtidest koosnevat salvi «Viimane lootus», mis mõjub õliga võrreldes vähemalt sama tõhusalt ning on lisaks kasutatav kortse siluva toime tõttu ka silmaümbruskreemina.

Kaunite ja tervete küünte peamiseks saladuseks on pidev käte ja küünte eest hoolitsemine ning välismõjude eest kaitsmine, seda eriti ilmade jahenedes. Kuna käed, eriti küüned, ei armasta suuri temperatuurikõikumisi (see muudab küüned kergesti lõhenevaks), tuleks kindad kätte tõmmata juba enne õue minemist, soovitab Dr Hauschka brändijuht Baltikumis Ireen Reilandt.

Elementaarseks soovituseks on kodustes töödes vee ja kemikaalidega kokkupuutel kasutada kummikindaid. Kindlasti ei tohiks ära aga unustada regulaarset õlitamist või kreemitamist. Mida looduslikuma koostisega, vaba nahka ärritavatest säilitusainetest ja mineraalõlidest kreem on, seda tõhusam nii intensiivsuse kui ka mõju kestvuse osas.

Maniküüri tegemine vajab pisut teadmisi

Dekoratiivkosmeetikat pakkuva Itaalia firma Laboratori Royal Effem SRL Akadeemia õppejõud ja rahvusvaheline jumestuskunstnik Francesco Guerra toob kõige tüüpilisemate vigadena maniküüri tegemise juures välja vähese küünte niisutamise ja laki kandmise otse küüntele. Paljud naised ei soovi küüntele kanda kaht kihti lakki, vaid kannavad ühe paksu lakikihi, mis on Guerra sõnul väga vale: kui lakk kuivab väga aeglaselt, kipub see hiljem kergelt maha kooruma.

Õige on tema sõnul kanda küüntele esimene õhuke kiht, oodata kuni see on täiesti kuivanud ja seejärel kanda peale teine õhuke kiht. Samuti peab iluspetsialist valeks kanda lakki otse küüneplaadile, ilma alus- või ravilakki kasutamata. Guerra rõhutab, et küünt peab tingimata kaitsma aluslakiga, eriti kui kandja armastab tumedaid lakke, sest ilus loomulik küünevärv muutub nõnda kiirelt kollakaspruuniks.

Parim kaitse küüntele on nende pidev niisutamine ning tema sõnul sobib selleks suurepäraselt ka kõige tavalisem kätekreem. Küünte niisutamine enne lakkimist on eriti oluline. Soovitavalt tuleks niisutav kreem kanda mõni tund enne plaanitavat lakkimist kätele ja küüntele, lasta korralikult imenduda, loputada käed ja alles seejärel lakkida. Samuti soovitab iluspetsialist laki maha võtmisel alati kasutada atsetoonivaba küünelakieemaldit!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles