Empaatiavõime kasvab koos lapse kõne arenguga

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lääne-Austraalia ülikooli uurisid teadlased, kuidas empaatiavõime areneb ning avastasid, et end teise olukorda oskavad panna need, kelle emad on sageli rääkinud sellest, mida teised tunda võivad,vahendas teadus.err.ee.

Uuringus osales 120 erineva kõnearenguga last, kes olid alguses nelja- kuni kuueaastased ning teadustöö võttis aega kaks aastat.

Tulemustest selgus, et ema suhtlusviis mõjutab tugevalt lapse keelelist ja tunnetuslikku võimekust, sest tavapärase kõnearenguga lastel, kelle emad selgitasid teiste inimeste vaatepunkti, olid empaatiavõimelisemad ja paremate keeleliste oskustega.

Hilisema kõnearenguga lapsed hakkasid end teiste olukorda asetama hiljem, seega on kõne areng empaatiavõime tekkimisega tihedalt seotud. Empaatiavõime on aga väga oluline sotsiaalne oskus, mis aitab probleeme lahendada ja mida on tänapäeval üha sagedamini vaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles