Naise sünnitusest taastumine

Copy
Foto: Shutterstock

Sünnitusest taastumine võib olla pikk ja vaevarikas teekond, kuid väikeste nippidega on võimalik seda muretumaks muuta. Pampers annab nõu, kuidas uue ilmakodaniku kõrvalt ka enda tervist turgutada.

Kehaline aktiivsus

Taastumise kiirus on individuaalne ning põhiline on kuulata oma keha. Esimesel kuul pärast sünnitust pole soovitatav elada suguelu, käia vannis ega saunas, ujuda ega teha intensiivset treeningut. Kõige parem on alustada väikeste jalutuskäikudega, mis aitavad tõsta keha vastupidavust. Jaluta alguses 10 minutit ning pikenda jalutuskäike vastavalt enesetundele. Igapäevaselt aitab ebamugavustunnet kõhus ja alaseljas vähendada tugivöö. Voodist tõusmisel väldi kere pööramist. Keera õlgu, puusi ja põlvi üheaegselt ning tõuse läbi küljele keeramise.

Lapse eest hoolitsemisel pööra tähelepanu liigutuste ergonoomikale. Väldi kummardamist. Kui voodi äär või muu pind, kus lapsega tegeled, on madalamal loomulikust asendist, siis põlvita. Mähkimistasapind peaks ideaalis jääma enda puusade kõrgusele. Last või muud raskust tõstes hoia raskus keha lähedal ning tõsta läbi jalgade.

Valud

Sünnitus on kehale kurnav ja traumeeriv ning paranemine võtab aega. Paar nädalat võid tunda valusid alakõhus, mida võib võimendada imetamise ajal vallanduv hormoon. Need emaka kokkutõmbed pärast sünnitust aitavad emakal oma raseduse-eelsesse suurusesse liikuda. Valu vastu kasuta valuvaigistit.

Valu sugulelunditel on samuti normaalne, kuna sünnitustegevus on kudesid venitanud ja rebestanud. Et kiirendada paranemisprotsessi, pööra tähelepanu hügieenile. Pese välissuguelundeid iga kord pärast tualeti kasutamist ning kord päevas tee õhuvanni. Istumisel toeta esimestel päevadel vaid ühele tuharale ning väldi järsku istumist. Kui valu muutub tugevaks, kasuta valuvaigistit.

Rinnanibude hellus ja valulikkus on esimestel päevadel normaalne. Kui ämmaemand on imetamisvõtte üle vaadanud, siis võib valu vähendamiseks kasutada spetsiaalset salvi.

Meeleolumuutused

Sul on väike beebi, kes on täiuslik, kuid siiski tabad end kurvameelsuselt? See on normaalne. Hormoonid teevad oma töö ning meeleolumuutused ei saa sageli rasedusega läbi. Ärevus uue rolli ja kohustuse ees ning füüsiline koormus lapse eest hoolitsemisel võivad seda tunnet võimendada. Enamasti peaks taoline segane kurbus mööduma mõne päeva või mõne nädala jooksul. Kui masendustunne nädalatega ei kao, konsulteeri ämmaemanda või perearstiga. Tähelepanuta jäänud emotsionaalne segadus võib kulmineeruda sünnitusjärgseks depressiooniks, kuid ka sellele on ravi olemas. Põhiline on mitte oma murega üksi jääda.

Copy
Tagasi üles