Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Täna on rahvusvaheline pudrupäev: mida võiks pudrust teada?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Hanna-Liisa Ruul (Agenda PR

Täna  on rahvusvaheline pudrupäev. Seda tähistatakse Eesti koolides suure pudruhommikuga, kus räägitakse teraviljatoitude kasulikkusest, arutletakse tasakaalustatud toitumisvalikute üle ning loomulikult süüakse putru. 

​Kaerahelbed olid ühed esimestest teraviljadest, mida inimesed iidses Hiinas õppisid kasvatama juba 7000 aastat eKr. Muistsed kreeklased olid aga teadaolevalt esimesed, kes hakkasid valmistama kaerast putru.

Väike kausitäis (28 g) täisterahelbeid päevas vähendab tõenäosust surra südamehaigustesse 9 protsenti, näitas 2015. aastal Ameerikas läbi viidud uuring.

Sama uuringu järgi on noortel, kes söövad regulaarselt kaeratooteid, 50% väiksem tõenäosus kalduda ülekaalulisusele.

Soomes läbi viidud uuringu kohaselt võib varajane kaerahelveste lisamine väikelaste menüüsse aidata ennetada püsiva astma väljakujunemist lastel ja noortel.

Kogu oktoobrikuu vältel toimub Eesti koolides pudruprogramm, millega on oodatud liituma kõik 1.—8. klasside õpilased, kes koos õpetajaga saavad katsetada erinevaid teraviljatoidu retsepte, eelistatult putrusid, ja leiutada igaüks enda oma. Võitjaklass selgub loosi tulemusena 23. oktoobril ja saab auhinnaks meeleoluka õhtu koos armastatud Eesti staaridega Tallinnas Solarise Vapianos 31. oktoobril. Pudruprogrammi eestvedajaks on Eesti suurima teraviljatoodete valikuga Veski Mati. Registreeruda saab veebilehel www.pudruprogramm.ee.

Tagasi üles