Merle Jääger: jooksen jõulude eest nii kaugele, kui vähegi saab

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merle Jääger.
Merle Jääger. Foto: Pm

Merle Jääger ehk Merca ei salli jõulutralli ja üritab seda enda sõnul igal juhul vältida. 

«Ma jooksen jõulude eest nii kaugele, kui vähegi saab,» naeris Merle Jääger. «Kogu see trall hakkab tavaliselt pihta juba poolest oktoobrist.»

Merca arvas, et nii suur vastumeelsus jõulude suhtes on tal tekkinud nende pühade pealesunnituse tõttu. «Ausalt öeldes on mulle lihtsalt Nõukogude ajast säilinud jäänuk, et kui riik ikka käsib pidada mingit püha, siis mina ei taha mingit püha kindlasti mitte pidada,» selgitas ta.

«Aga õnneks ma olen seto. Mul on võimalus veel jaanuaris jõule pidada ja siis mul tuleb enamasti tuju ka,» lisas Merle.

Sel nädalavahetusel on Mercal plaanis kindlasti küünlaid põletada. «Midagi kuuselaadset toon ka tuppa. Sellepärast, et asi on pigem ka pööripäevas, et koguda kokku see halb energia.»

Kuskil seto jõulude paiku kustutab naine aga uste pealt vanad kaitsemärgid maha ja teeb uued kaitsemärgid, lisaks ustele ka telekale ja arvutile.

«Need kaitsevad igasuguse kurja tungimise eest minu elamisse,» selgitas Merca. Ta teeb märgid ülemisele uksepiidale ning teleka ja arvuti ülemistele servadele. «Võimalikud variandid on kas mitmesugused ristid, või võib olla ka viiskand ehk viisnurk. See käib selle pühadeaja sisse.»

Kingitralli Merca jõuludega ei kaasne ja ei ole ka laud väga lookas, kuigi head sööki teeb ta siis küll. Eriti hästi oskab ta teha jõulukapsaid, mis võtavad küll palju aega ja mida ta seetõttu teebki vaid kord aastas.

Lõppevat aastat meenutas naine väga heade sõnadega. «See on olnud üks äärmiselt tore aasta. Üldiselt olen rahul. Sai palju Setomaal oldud ja seal tööd tehtud peaaegu terve suve.»

Merle Jäägrile jäi selle aasta eredaimaks tipuks suvine periood, kui ta lavastas Navike külas Kauksi Ülle näitemängu «Maratsäuk». «See oli üks hirmus ilus aeg,» nentis ta. «Täitsa tore aasta oli.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles