Seitse šokeerivat fakti, mis paljastavad, kui ebavõrdne on meie maailm naiste jaoks

Dagmar Lamp
, Teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Paljud meist võivad arvata, et võrdse kohtlemise pärast ei pea muretsema ning et me oleme kaugele tulnud, siis tegelikkus on märksa šokeerivam ja pimedam. Naiste olukord maailmas on jätkuvalt väga murettekitav.

World Economic Forum on kokku pannud video, mis toob meieni seitse äärmiselt karmi fakti. Need tõsiasjad ilmestavad, et naiste jaoks on maailm väga ohtlik paik.

  1. Naised saavad 47protsendilise tõenäosusega autoõnnetustes tõsisemaid vigastusi. Seda lihtsalt põhjusel: turvavarustus on disainitud meestele.
  2. Praeguse tempoga kulub 202 aastat, enne kui naised hakkavad saama meestega võrdset palka. Praegu teenib naine iga dollari pealt, mis makstakse mehele, vaid 54 senti.
  3. Naised teevad meestest kolm korda rohkem tasuta tööd. Paljude jaoks on majapidamistööd jätkuvalt «naiste asi».
  4. 33 000 tüdrukut pannakse iga päev lapspruudina mehele. Üle 650 miljoni praegu elus oleva naise on pandud mehele siis, kui nad olid veel lapsed.
  5. Ainult kuues riigis on naistel seadusega määratult samad õigused, mis meestel, tegi kindlaks Maailmapanga raport. Nendeks riikideks on Belgia, Taani, Prantsusmaa, Läti, Luksemburg ja Rootsi. Õnneks on Eesti üsna tipus teiste riikidega, kes raportis väga kõrge skoori (97,5) said. Nendeks riikideks, mis on ideaalile väga lähedal, on Austria, Kanada, Soome, Kreeka, Iirimaa, Portugal, Hispaania, Suurbritannia.
  6. Vaid 22 protsenti inimestest, kes töötavad tehisintellektiga, on naised. See peegeldab väga hästi lõhet, mis on STEM- ehk loodus- ja täppisteaduse ainete oskuste vallas.
  7. Iga naiskarakteri kohta on filmis 2,24 meestegelast.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles