Tänavune Disainiöö meelitab külastajaid eriti mitmekülgse programmiga

Naine
Copy
Disainitänav
Disainitänav Foto: Pressimaterjal

16.-22. septembrini toimuv Disainiöö festival haarab oma mitmekülgse programmiga kogu Tallinna ning laieneb ka Tartusse. Festivali peateemaks on «Tuleviku materjalid», mis leiab käsitlemist rahvusvahelise konverentsi ettekannetes, aga ka rohkete näituste ja töötubade raames. Tulemata ei jää ka Eesti ja piiritagust disainiparemikku pakkuvad Disainitänav ja Moepõik, arvukas satelliitprogramm ning samuti uudsele materjalikäsitlusele keskenduv traditsiooniks saanud moeetendus D_O_M.

«Seekordse Disainiöö festivali teemat valides lähtusime ideest tutvustada nii laiemale publikule kui ka sügavuti disaini- ja arhitektuurivaldkonnaga tegelejatele uudseid materjale ja nende toimet. Disainerid ja teadlased teevad järjest rohkem koostööd jätkusuutlike alternatiivide leidmiseks keskkonda kahjustavatele materjalidele, kuid teadlikkus materjalikäsitluse ja uudistoodete alal selles vallas ei ole veel kõrge, moodsaid materjale ja nende toimet tuntakse vähe,» tutvustas tänavust teemavalikut Disainiöö peakorraldaja, Eesti Disainerite Liidu esinaine Ilona Gurjanova.

Festivali peateemat käsitletakse läbi konverentsi ettekannete, töötubade ja õpetlike näituste materjalidest ja uudistoodetest. Eestist on teema eestkõnelejad Kärt Ojavee, Reet Aus ja Londonis resideeruv Riina Õun, rahvusvahelist kogemust jagavad Zoe Powell, Bastian Beyer ja  Simone de Waart Eindhovenist, kelle kureeritud on ka näitus «Material Sense» ning kelle juhendamisel saavad huvilised eraldi töötoas valmistada uudsetest materjalidest tooteid.

Jätkusuutlikule disainile, uudsetele lahendustele ja keskkonnahoiule keskendub Disainiöö raames ka näitus «The Future Begins Now» Ungarist, samuti «Tuleviku materjalid» väljapanek Noblessneri Valukojas.

Disainihuvilistel ei ole siiski tarvis peljata, et kogu Disainiöö festival vaid süvateaduslikule teemakäsitlusele keskendub, kuna nädal on täidetud väga eriilmeliste disainiteemaliste ürituste ja väljapanekutega nii suurtele kui ka väikestele külastajatele, õpetlikest meelelahutuslikeni. Näiteks väärivad väljatoomist disaini- ja arhitektuurikoolide väljapanek Telliskivis, PechaKucha ja «Mina olen disainer» välkloengud, samuti uudsele materjalikäsitlusele keskenduv ainulaadne moeetendus D_O_M, kus osalevad Susimust, Seasoned Traveler ja Anu Rieberg rõivabrändid ja veel paljugi muud.

Tutvustame ka kodumaiste erinevatest põlv- ja koolkondadest pärit plakatimeistrite viimase kahe aasta tipploomingut, mis annab ülevaate Eesti plakatikunsti põnevast hetkeseisust. Haapsalu Graafilise Disaini Festivali korraldatud konkurss-näituselt Eesti Kultuuriplakat 2019 valib professionaalne rahvusvaheline žürii 82 teost.

Uus formaat Disainiöö festivali raames on Kasvubaar, mille eesmärgiks on LHV ja Funderbeami abiga kokku viia disainerid ja investorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles