Vaata just nüüd: söödav, süütu ja kummitav kunst 

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Aldo Järvsoo pulmarüüd ja Tanel Veenre maskid näitusel Valged daamid Haapsalus Evald Okase muuseumis.
Aldo Järvsoo pulmarüüd ja Tanel Veenre maskid näitusel Valged daamid Haapsalus Evald Okase muuseumis. Foto: Tanel Veenre

Lae oma kunstiakusid! Usu – inimene vajab kunstielamusi sama palju kui õhku, toitu ja armastust. Inimeseks olemise materjal hakkab muidu paratamatult tuhmuma ja loovus kärbuma ning selles saab iga hingeomanik vaid iseennast süüdistada. Arter valis välja mõned värskemad, kirkamad ja erilisemad kunstielamused, millega sel nädalalõpul oma vaimu kosutada.

Margus Tõnnov, Elu maitsed

Draakoni galeriis avati esmaspäeval ühe meie põnevama praegusaja maalikunstniku isikunäitus. Margus Tõnnov edastab kirglikult, brutaalselt ja tundeliselt oma meelekogemusi. Käekirjalt ainulaadne looja on ka üks väheseid, kelle kunst huvitab vaegnägijaidki – need on ruumilised, elusad ja jutustavad maastikud. Värske näitus võlub isuäratava üllatuslikkusega.

«Elu pakub kõikvõimalikke maitseid ja mõnda neist polegi võimalik reaalselt maitsta. Seepärast olen proovinud eri maitseelamusi edasi anda maalidel,» ütleb autor ise.

Kuidas maitsest maal saab? Ainulaadne võimalus seda ise kogeda on näitusel, mis jääb avatuks 31. augustini.

Margus Tõnnov (keskel) külaliste Katrin ja Indrek Rahiga.
Margus Tõnnov (keskel) külaliste Katrin ja Indrek Rahiga. Foto: Sadu Triste Juurikas
Margus Tõnnov. Elu maitsed.
Margus Tõnnov. Elu maitsed. Foto: Sadu Triste Juurikas

Lucy personaalnäitus Mullis

Salapärane näitus ühes kõige varjatumas ja maagilisemas kunstiruumis Tallinna vanalinnas – šampanja-lounge’is Mull. Lucy on sellesse keskkonda ideaalselt sobiv autor, kes kasutab vaba tehnikat ja intuitiivset väljenduslaadi. Tema töödes saavad kokku korduvad vormid, dünaamilised jooned, erksad värvid ja taltsutamatu spontaansus. Vaatad ja tunned vastupandamatut soovi ka omaenda sisemised kired lõuendile valada. Näitus avas uksed sel neljapäeval ja jääb avatuks augusti lõpuni.

Lucy personaalnäitus Mullis.
Lucy personaalnäitus Mullis. Foto: Ed Labetski

Tommy Cash ja Rick Owens. Süütud ja neetud

Veel on võimalus näha siinsamas Eestis sünge joonega Ameerika moekunstniku Rick Owensi ja meie oma veidrik-räppari Tommy Cashi loomingut. Kaks geniaalset, taltsutamatut moehuligaani deformeerivad figuuri ja murravad seksuaalsuse tavasid. Põnev, häiriv ja elamusrikas vaatemäng! Kumu kunstimuuseumis, kuraator Kati Ilves. Avatud 15. septembrini.

Tommy Cashi ja Rick Owens.
Tommy Cashi ja Rick Owens. Foto: Konstantin Sednev
Tommy Cashi ja Rick Owensi näitus Kumus.
Tommy Cashi ja Rick Owensi näitus Kumus. Foto: Konstantin Sednev

Aldo Järvsoo ja Tanel Veenre valged daamid

Kahe muinasjutulise moelooja koostöös sündinud pruutkleidid ja müstilised kroonid. Valged daamid Haapsalus Evald Okase muuseumis lehvitavad oma läbipaistvaid tiibu vaid selle nädalalõpuni, nii et kasuta võimalust saada osa millestki ebamaisest!

Pühapäeval, vahetult enne sulgemist, kell 16-18 on kohal autorid ise - teevad tuuri, räägivad unistustest, ulmadest ja pulmadest.

25 aastat ühist loomingut ja armastust. Tanel Veener, Aldo Järvsoo ja kosmik näitusesaalist.
25 aastat ühist loomingut ja armastust. Tanel Veener, Aldo Järvsoo ja kosmik näitusesaalist. Foto: Hele-mai Alamaa
Aldo Järvsoo pulmarüüd ja Tanel Veenre maskid näitusel Valged daamid Haapsalus Evald Okase muuseumis.
Aldo Järvsoo pulmarüüd ja Tanel Veenre maskid näitusel Valged daamid Haapsalus Evald Okase muuseumis. Foto: Tanel Veenre

Ilgvars Zalans, kunstiperformance

Pöörane Läti kunstnik kandis oma nime maailmakaardile performance`dega 33 riigis. Nüüd saavad tema värvide loopimisest osa ka Eesti kunstisõbrad. Zalansi kunst sünnib rõõmsa naudinguga, hoogsalt, isegi liiga spontaanselt – sellest osasaamine pakub vaatajale igas mõttes värvikat kunstielamust. Kuidas käib silmadega mõtlemine? Mis lugusid värviplahvatused jutustavad? Väikesest Läti linnast pärit talent jõudis maalimiseni puhtalt intuitsiooni ja saatuse toel, tema jaoks tähendab maalimine elamist. Praegu peetakse teda üheks kõigi aegade põnevamaks elus olevaks Läti kunstnikuks. Zalansi performance toimub 14. augustil kell 12 Kunstiruumis, uksed avatud kõigile huvilistele.

Ilgvars Zalans, kunstiperformance
Ilgvars Zalans, kunstiperformance Foto: Kunstiruum
Ilgvars Zalans, Golden trail
Ilgvars Zalans, Golden trail Foto: Kunstiruum
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles