Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Maailmameistri soovitused: kolm tervislikku mittealkohoolset suvejooki  

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Optimist Public

Grilliõhtutel ning aiapidudel on trendiks muutumas alkoholivabade kokteilide ehk mokteilide valmistamine, mida saab hõlpsasti ise kodus valmistada. 

Restorani NOA juhataja ning kolmekordse Eesti parima alkoholivabade kokteilide meistri Laur Ihermanni sõnul on mittealkohoolsete kokteilide tellimine muutunud toitlustusasutustes üha populaarsemaks.

«Viimase paari aastaga on tekkinud arvestatav hulk teadlikke tarbijaid, kes hoiduvad nii tubakast kui alkoholist, kuid soovivad saada maitseelamust,» lausus Ihermann, kes krooniti märtsis ka alkoholivabade kokteilide maailmameistriks.

Ihermanni sõnul on tervislike alkoholivabade jookide valmistamise üheks suurimaks väljakutseks tervislike kokteilipikendajate nappus.

«Tavapäraselt kasutatakse kokteilide pikendamiseks toonikut, gaseeritud vett või hoopiski trendikaid limonaade nagu roosiõielimonaad, kuid kõigis neis on peale vee siiski lisatud märkimisväärsel hulgal maitsetugevdajaid või tehisaineid,» lausus Ihermann.

Suve hakul avastas aga Ihermann pruulitud limonaadid Barley Bros, mis sobivad suurepäraselt mokteilide valmistamiseks, kuna ei sisalda grammigi lisatud suhkrut ega maitsetugevdajaid ning on maitselt mõnusad ja mahedad, võimaldades luua eristuvaid ja maitsvaid mokteile.

Retseptid

It’s Summer Bro’

Värskendav ning ergutav leedripuuõie kokteil, mis sobib ideaalselt nii valge kala kõrvale kui ka aiapidudele, näiteks sangria või tavapärase booli asemele.

Vaja läheb:

  • 0,5 tl õunaäädikat
  • 1 viil ingverit
  • väike peotäis piparmünti
  • 0,25 l Barley Bros laimi ja leedriõie maitselist pruulitud limonaadi

Rosemary Blush

Maitseküllane marjamaitseline kokteil, mis sobib ideaalselt nii grillipidudel liharoogade kõrvale kui ka niisama nautimiseks.

«Allakeedetud veini valmistamiseks tuleb võtta punane vein, asetada see väiksesse potti ning panna tulele. Kui vein on keema tõusnud, siis lasta podiseda, kuni alkohol on välja aurustunud ja alles vaid pool kasutatud veini kogusest. Seega 1,5 l pakist veinist saab 0,75 l siirupit,» selgitas Ihermann, lisades, et tegemist on nipiga, mida saab hõlpsasti kasutada nii mittealkohoolsete jookide kui kastmete valmistamisel.

Vaja läheb:

  • 1 tl vahtrasiirupit
  • 1 oks rosmariini
  • veskijahvatusekogus musta pipart
  • 4 cl Cabernet Sauvignoni 0% ehk allakeedetud punast veini
  • 0,25 l Barley Bros marja ja rosmariini maitselist pruulitud limonaadi

Just Kale

Tegemist on mõnusa ja värske suvejoogiga, mis on valitud ka 2017. aasta parimaks alkoholivabaks kokteiliks. Valmistamisel tuleb kõik koostisosad blenderdada ning valada jää peale otse klaasi.

Vaja läheb:

  • 10 cl mineraalvett
  • 1 leht lehtkapsast (kale)
  • pool peotäit basiilikut
  • 8 cl kollase meloni mahla
Tagasi üles