Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Seto kostipäiv – seto leelost perepetšide ja üülokaalini

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Helmekaala' kohvik
Helmekaala' kohvik Foto: Martin Ivask

Kuu aja pärast, 17.-18. augustil toimub taas Seto kostipäiv. Ühtekokku osaleb Seto Külävüül neliteist kodukohvikut Mikitamäest Luhamaani, nende seas nii kogenud tegijaid kui uusi tulijaid.

Külastamist väärivad kõik, sest menüüd on ahvatlevad ja tegevust leiab igale maitsele. Seto leelot kuuleb päev läbi Helmekaala’ kohvikus Tääglovas, udmurdi peretše saab maista Mikitamäel, maa sees küpsetatud lamba leiab Luhamaalt. Isegi öölokaal tegutseb Obinitsas. Enamikes kohvikutes tegutseb talupood: saab juurikaid, hoidiseid ja muud kraami soetada. Mitmel pool on tegevused lastele, nii on vanematel rahulikum kohvitada.

Seto Käsitüü Kogo eestvedaja ja taluperenaine Ingrit Kala osaleb Kriisa taluga teist korda. Tema sõnul innustab kostipäiv tegutsema: «Olen seto traditsioonide austaja ja järgija. Soovin kostipäeval jagada killukese oskustest, mille olen oma esivanematelt saanud.» 

On teisigi põhjuseid: «Muidugi on oluline oma aias ja põllul kasvav tooraine ning sellest valmiv toit. Olen tõsine «potipõllumees». Mul on hea meel, kui saan enda kasvatatud aiasaadusi teistega jagada.»

Kriisa talu
Kriisa talu Foto: Kersti Virro

Kevad-suvel kohtusid kohvikupidajad, arutasid ühiseid teemasid ja osalesid koolitustel. Ikka selleks, et tekiks tunne ühise asja ajamisest. Igal aastal võetakse fookusesse üks teema – seekord pakuvad perenaised kohupiimapirukaid, soolaseid ja magusaid, kinniseid ja lahtiseid. Saab kohapeal süüa ja kaasa osta.

Menüüdes on omajagu ainult Setomaale iseloomulikke toite. Kodus järeletegemiseks leiab kostipäeval osalenud kohvikute retsepte ka raamatust «Kostipäävä paremba’ pala’».

Rikka Ivvani kohvik
Rikka Ivvani kohvik Foto: Harri A. Sundell

Kostipäeval saab kohvikuid külastada 17. augustil kell 12.00-20.00 ja pühapäeval ehk peräpütüpäiväl (järelpeopäeval) kell 11.00-16.00. Erandiks on kohvik ObiNizza, mis sel aastal on avatud öölokaalina (avatud alates laupäeva õhtust, 19.00 – 5.00).

ObiNizza
ObiNizza Foto: Harri A. Sundell

Lisainfo: https://visitsetomaa.ee/et/seto-kostipaiv.

Vt ka Facebook: https://www.facebook.com/SetoKyyk.

Foto: MTÜ Seto Küük
Tagasi üles