Kas valida kuum või külmpruulitud kohv?

Naine
Copy
Lucy Hale
Lucy Hale Foto: RGLA/Broadimage / RGLA/Broadimage

Erinevate kohvijookide ampluaa näib iga aastaga üha laienevat ja eksperimendid selles vallas on lõputud. Üks suuri praeguseid lemmikuid on külmpruulitud kohv. Kui hea on ta aga tervisele? 

Külmpruulitud kohv ehk Cold Brew Coffee on moejook, mille valmistamiseks valatakse kohvipurule külm vesi ja lastakse maitsel tõmmata tubli kaheksa tundi. Tulemuseks peaks olema pehme maitse ja madala happesusega õrnalt magus kohv. Siiski ei ole jutul, nagu tegu oleks ülitervisliku joogiga, tõepõhja alla, nagu näitas hiljutine uuring.  

Uuring näitab: kuum kohv on külmast tervislikum

Thomas Jeffersoni ülikooli teadlased Philadelphias uurisid külmpruulitud kohvi keemilist koostist ja kasu tervisele. Sama tegid nad ka kuuma kohviga. 

Üllatav tulemus: kuumal kohvil oli erinevalt külmpruulitud kohvist keerukam keemiline struktuur ja selles oli selgelt enam antioksüdante. Viimased kaitsevad keha kahjulike keskkonnamõjude eest ja toetavad selle loomulikku tasakaalu. Teadlased peavad vajalikuks rõhutada, et tuleb teha veel lisauuringuid, mis puudutavad valmistamistemperatuuri ja kasutatud kohvi kvaliteeti, kirjutab Gala. 

Miks on kohv tervislik?

Kohv on looduslikult kalori- ja rasvavaba — kui seda just koore, piima või siirupiga ei rafineeri. Lisaks kasulikele antioksüdantidele sisaldab ta ka kaaliumi, magneesiumi ja kaltsiumi. 

Rauavaeguse all vaevlevad inimesed peaksid kohvi siiski väga mõõdukalt tarbima, kuna kohv takistab raua omastamist.

Kofeiini mõju on igale kehale väga erinev. Et saada kasu kohvi ergastavatest omadustest, kuid vältida närvilisust, tuleks enda jaoks sobiv kogus tasapisi katsetada ja leida ning kofeiini suhtes tundlikumatel pärast kella 14 päeval enam kohvi mitte juua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles