5 põhjust, miks tomatimahl peaks olema sinu selle suve jook

Copy
Tomat on oma vähkiennetavate omaduste poolest kõrgelt tunnustatud.
Tomat on oma vähkiennetavate omaduste poolest kõrgelt tunnustatud. Foto: Aivar Aotäht

Tomatimahla joomine on tervisele väga kasulik, sest tomat on tugev vitamiinide ja mineraalide allikas. Lisaks aitab tomatimahl immuunsüsteemil ennetada ja võidelda mitmete haigustega. Tomatimahl peaks olema värskelt pressitud, et saada sealt kätte kõik vajalikud vitamiinid. Poest ostes tuleb kindlasti pakendilt lugeda, et sinna poleks lisatud soola, suhkrut ega säilitusaineid.

Tomatimahla toiteväärtus

Üks tomatimahla suuri eeliseid on rohke vitamiinide ja mineraalainete sisaldus. Üks tass tomatimahla sisaldab:

41 kalorit

0,7 g rasva

8,6 g süsivesikuid

2 g valku

Tomatimahla juues tuleb eriti hoolikalt jälgida soola sisaldust, seetõttu tuleks eelistada naturaalseid või madala soolasisaldusega mahlu. Üks klaas tomatimahla annab 74 protsenti päevasest C-vitamiini vajadusest ja 22 protsenti A-vitamiini vajadusest. Mõlemad vitamiinid on head sinu nägemisele. Tomatimahl sisaldab veel E-, K- ja B-vitamiine. Lisaks selliseid mineraalaineid nagu mangaan, fosfor, vask, raud ja magneesium.

Lükopeeni antioksüdantne jõud

Tomatid on üks kõige kontsentreeritumaid lükopeeni allikaid. Lükopeen on karotenoidide hulka kuuluv pigment, mida leidub rohkesti küpsetes tomatites, mis on nende punase värvuse peamine põhjustaja. Lükopeen võib aidata vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski, pakkuda põletikuvastast toimet kehakaalu juhtimiseks ja kaitsta erinevate vähivormide eest.

Südame kaitse

Südametervist toetavad kõige rohkem tomatimahlas leiduvad kaalium ning C- ja E-vitamiin. Kaalium aitab hoida normaalset vererõhku, vähendades kehas liigset naatriumi. Lükopeen aitab tugevdada artereid ja vähendab kolesterooli taset veres.

Abi vähi ennetamisel

Tänu tomatimahlas sisalduvale lükopeenile, aitab ühe klaasi tomatimahla joomine vältida paljude vähivormide teket. Erinevad raportid on näidanud, et lükopeenil on põletikuvastane ja vähivastane toime, mis on seotud rinna-, eesnäärme - ja kopsuvähi ennetamise riskiga. Kliinilised uuringud näitasid, et lükopeen võib peatada rakkude kasvu ja tappa vähirakke ilma normaalsete rakkude sekkumiseta. Samuti selgus, et lükopeen aeglustab kasvaja teket maksas, kopsudes, eesnäärmes, rinnas ja käärsooles ning kaitseb eesnäärmevähi eest.

Abi kehakaalu vähendamisel

Tomatimahla kui põletikuvastase toidu teine eelis hõlmab kaalu juhtimist. Euroopa Molekulaarbioloogia Organisatsiooni uuringute kohaselt keskendutakse kaalulanguse meditsiinilises ravis vajadusele vähendada kroonilist põletikku, mis võib olla kaalu juhtimise aluseks.

Teherani meditsiiniteaduste ülikooli uurijad analüüsisid, kuidas tomatimahla tarbimine võib aidata vähendada ülekaalulistel inimestel põletikku. Nad täheldasid, et ülekaalulise rühma puhul, kes jõid päevas 330 ml tomatimahla, olid põletiku näitajad väiksemad kui neil, kes tarbisid vett. Tomatimahl aitab seega ülekaalulistel inimestel vähendada põletike näitajaid ja lisaks võib tomatimahl aidata vähendada ka teiste põletikuliste seisundite, näiteks südame-veresoonkonna haiguste ja diabeedi tekkimise riski, kirjutab livestrong.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles