Oksana Tandit hoiatab: iga naine ei peaks litreid kandma

Copy
Oksana Tanditi kevadsuvine autorikollektsiooni «Paradiisilind». Litter on võrratult efektne, samas kapriisne materjal, mistõttu ei soovita moelooja seda kaugeltki mitte kõigile.
Oksana Tanditi kevadsuvine autorikollektsiooni «Paradiisilind». Litter on võrratult efektne, samas kapriisne materjal, mistõttu ei soovita moelooja seda kaugeltki mitte kõigile. Foto: Remo Tõnismäe

Iga kaunitari õudusunenägu on olukord, kus ta läheb peole imekaunis kleidis. Ja kõik räägivadki vaid kleidist. Nagu oleks ta iseennast sootuks koju unustanud. Moelooja Oksana Tandit teab täpselt, miks selline moeäpardus juhtub ja kuidas seda ära hoida.

Oksana Tanditi moekunst on kehtestav, silmapaistev ja jõuliselt naiselik, samas aga üllatavalt ajatu. Praktilise meelega tegusatele eesti naistele meeldib see väga. Äsja lavale toodud kevadkollektsioon «Paradiisilind» üllatas kirka, kirgliku värvigamma ja puhaste kontrastidega. Nii palju energiat, kirge ja elurõõmu! Nooruslikku uljust rohkem kui iial varem. Kuid asjasse süvenedes rullub lahti mood, milles sära ja ajatu stiil rahulikus harmoonias kokku kõlavad. Vitaalse oranži ja erksa sinise kontrastid, sillerdavad litrid, taevasinine ja puudriroosa toetuvad keha kaunistavatele lõigetele ning selgetele siluettidele. Kuidas pilduda põnevust sel moel, et sa efektsust taga ajades tüütuks ei muutuks?

«Ma eelistan konkreetsust – ühevärvilisi kangaid, puhtaid toone ja selgeid siluette,» räägib Tandit. «Ei taha, et kleit karjuks üle kandja. Kõik, mis kleidil on, peab olema kaalutletud, olgu see kontrast, detail või asümmeetria.» Kuigi Tanditi disain ei jää iial märkamatuks, on stiilipiirid, milles ta mängib, moelooja peas selgelt paika pandud. Asju, mida ta ise selga ei paneks, ei soovita ta ka oma klientidele.

«Liiga palju mustrit... seda ma ei kanna! Lilled, igasugu sigri-migri – milleks ometi? Naine ise on komplekti kõige kaunim õis, lilled vaid konkureeriksid temaga!» Nii ongi Tandit jäänud truuks puhtale pinnale, ruudule ja triibule. Kui lisabki mõne kaunistuselemendi, on see geomeetriline, kaine ja klaar. «Peab teadma ka toone, mis meie naisi kaunistavad, ja mitte iga värvi kohta ei saa seda kahjuks öelda,» nendib Tandit. «On palju värve, mida ma kunagi ei soovitaks. Kuid puudriroosa, must, hall, sinine – need on õigusega eestlaste lemmikud. Toimivad alati, trend ei mõjuta seda pilti minu meelest kuigi palju. Ehkki ma loomulikult tean, et roosa on praegu moe lemmiktoon, mõjub see kõige paremini elegantses ja rahulikus disainis – smokingu või šiki kleidi kujul.»

Ruut on pea ainus muster, mida Tandit kasutada armastab – ebakonkreetsust ja kandjat varju jätvat külluslikkust ta ei salli.
Ruut on pea ainus muster, mida Tandit kasutada armastab – ebakonkreetsust ja kandjat varju jätvat külluslikkust ta ei salli. Foto: Remo Tõnismäe

Liiga palju ehteid

Lisaks tõsiasjale, et paljud kaunitarid ei suuda sõrmi eemal hoida ülearu edevatest kleitidest, mille dekoori ja mustri üleküllus kandja enda lihtsalt nahka paneb, ollakse ka ehtimises sageli ülearu aplad. «Näen seltskonda minnes alati, et naised kannavad liiga palju ehteid,» tõdeb moelooja. «Ülearune kaunistamine ei tule sulle kasuks ega aita mõjule pääseda – vastupidi! See müra röövib tähelepanu naiselt. Inimene kaob pildilt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles