Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Kui oled hingeõhu pärast mures

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Foto: Lee Torrens / PantherMedia / Lee Torrens

Ingver on oma C-vitamiinini ja mineraalidega tõeline multitalent tervisele, kuid mitte ainult. Selle mugulaga saab isegi kehva hingeõhku parandada.  

Müncheni tehnikaülikooli (TUM) teadlased Saksamaal võivad oma uuringute tulemusena kinnitada, et ingveris sisalduv nn kemikaal-6-gingerool neutraliseerib halba hingeõhku. Seesama toimeaine, mis annab mugulale talle omase terava maitse, paneb teadlaste sõnul tööle ka süljeensüümi, mis lagundab väävliühendeid süljes. 

Teadlaste katsetes tõstis gingerool paari sekundiga teatud ensüümi taset süljes, mille tulemusena haihtusid lehkavad ained ja vähenes ka kohvi, kebabi ning kreveti järelmaitse. 

«Ka meie hingeõhk lõhnab seetõttu paremini,» selgitas uuringut juhtinud Thomas Hoffmann, Müncheni ülikooli toiduainesüsteemibioloogia instituudi direktor. 

Teadlased rõhutavad siiski, et keerukat kokkumängu toiduainetes maitset andvate molekulide ja sülje biokeemiliste mehhanismide vahel tuleb veel täpsemalt uurida. 

Gingerooli-alased teadmised võiksid aga panna aluse uuele suuhooldustoodete põlvkonnale. 

Tulemused avaldati ajakirjas Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Tagasi üles