Päevatoimetaja:
Heidi Ruul
Saada vihje

Uuring: need 5 pähklisorti on mis tahes koduapteegist tõhusamad

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Volodymyr Melnyk

Pähklite headusest on palju räägitud, kuid viimane uuring näitab, et korrapärasel puremisel ennetavad nad isegi põletikke. Sealjuures on mõned sordid eriti tõhusad. 

Pähklid sisaldavad oomega-3-rasvhappeid, mis langetavad kolesteroolitaset ja ennetavad seeläbi südamehaigusi. Pähklite korrapärane söömine kaitseb veresooni ka haiguslike muudatuste eest.

Nagu sellest veel vähe oleks, lisandus veel üks põhjus, miks nad oma menüüsse lülitada: nimelt tõestati pähklite põletikuvastane toime.

Viis pähklisorti teevad omakorda aga ülejäänutele pika puuga ära. 

1. Sarapuupähklid tugevdavad aju ja südant 

Sarapuupähklid sisaldavad palju B- ja E-vitamiini ning annavad jõudu ajule.

Ka muudavad nad naha siledaks ja elastseks. 

Head rasvad mõjuvad kehale hästi ja vähendavad südame-veresoonkonna haiguste ohtu. 

Ka dieediabina ei tasu sarapuupähklit alahinnata, kuna see tekitab täiskõhutunde. 

2. Kreeka pähklid rõõmustavad pead

Kreeka pähklid ei anna ainult peensust toitudele, vaid soodustab ka tervist. Tänu rikkalikule oomega-3- ja oomega-6-rasvhapete varule hoiab ta veresooni heas vormis. 

Antioksüdantide suur sisaldus laseb aga paremini keskenduda ja ka kõige kriitilisemates olukordades külma pead säilitada. 

3. Pekaanpähklid südame-veresoonkonnale

Kreeka pähkli «väike õde» on oma ühe- ja mitmekordsete küllastumata rasvhapetega erakordselt tähtis kogu südame-veresoonkonnale. 

Pekaanpähklitel on ka positiivne toime veresuhkrutasemele ja vererõhule, säilitades küllastusetaset kehas pikemat aega. 

4. Brasiilia ehk parapähklid varustavad seleeniga

Selle tulemuseni jõudis Ameerika teadlased, kui olid uurinud 5013 inimese andmeid ja analüüsinud tarbitud pähklikoguseid. 

Ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition ilmunud uuring näitab, et kui tarbida neid pähkleid viis korda nädalas, siis väheneb põletikutase kehas märgatavalt. 

Ühtlasi tuli välja, et põletikunäidud läksid järjest väiksemaks just nenil katsealustel, kes asendasid punase või töödeldud liha, rafineeritud teravilja või munad pähklitega.  

Parapähklid sisaldavad erakordselt palju seleeni, mis aitab meie keharakkudel end vabade radikaalide eest kaitsta. 

Ka nahk ja kilpnääre lõikavad seleenist kasu. Piisab vaid ühest-kahest pähklist, et täielikult päevavajadus katta.    

5. Pistaatsiapähklid aitavad kõrge kolesteroolitaseme vastu 

See väike roheline pähkel ei tohiks samuti menüüst puududa. Pistaatsiad langetavad kolesteroolitaset ja alandavad vähiohtu, samuti kaitsevad nad südame-veresoonkonda. Isegi kaalust allavõtmisel  on neist kasu. 

Väidetavalt on oluline ka värv. Mida rohelisem pähkel, seda parem!

Allikas: Fit For Fun 

Tagasi üles