5 võtmefraasi, millega lööd nartsissisti tasakaalust välja

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Nartsissistid on inimesed, kel on probleeme empaatiaga. Nad näevad end teistest paremana ning maailm keerleb ainult nende ümber. See tähendab, et nad kasutavad oma sõnu ja tegusid sageli teiste manipuleerimiseks.

Kui sa oled nartsissisti ära tundnud ja selleks osutub inimene, kellega pead sa tahes-tahtmata siiski edasi suhtlema, on hea teada teatud fraase ja lauseid, mis ta rivist välja löövad.

Kogemusnõustaja Lisa A. Romano ütleb, et tähtis on meeles pidada: me ei kontrolli kellegi teise reaalsust ning me ei tohikski seda teha. «Ainus, mida me saame teha, on muuta enda mõttemustreid,» ütleb Romano. «Vahel oleme me endast väljas ainult seetõttu, et kellegi teise arvamus meist tekitab meis ebamugavust ja me tahame ta arvamust muuta. Aga kui sa suudad aktsepteerida, et kellelgi võib olla meist väärarusaam, hakkavad juhtuma hämmastavad asjad.»

Romano pakub välja viis lauset ning soovitab nendega katsetama hakata, lisades, et see võib olla isegi lõbus eksperiment.

  1. Mul on kahju, et sa nii tunned. Nartsissistid usuvad, et nad teavad kõike, neile meeldib alati sind kõiges süüdistada ja nende arust ongi kõik sinu süü. Mõtle aga, mis juhtub tema peas, kui sa tema süüdistustiraadi peale selle lause ütled. See lööb ta rivist välja, kuna nartsissist otsib sult reaktsiooni, ta tahab sind õnge püüda.
  2. Ma aktsepteerin sinu väärarusaama minust. On fenomenaalne, kui sa teatad nartsissistile, et sa mõistad: tema peas on sinust mingi veider arusaamine, mis ei vasta tõele, aga sa aktsepteerid, et see nii on, püüdmata seda muuta. Nii annad sa talle selge signaali, et sa ei lase endaga manipuleerida.
  3. Mul pole õigust konrollida, kuidas sa mind näed. See on sarnane eelmisele lausele, kuid nüüd sa rõhutad seda, et sa saad aru: ta näeb sind teatud viisil, aga sa ei kavatsegi selles osas midagi ette võtta. Piltlikult öeldes võtad sa enda küljest õngekonksu ära ja ütled: «Ei, aitäh, ma ei soovi kaasa minna.»
  4. Eks ma pean leppima sellega, et sa tunned nii. Kõige võtmeks on selle inimese aktsepteerimine sellisena, nagu ta on. Olgugi, et tema arvamus sinust võib sind häirida või isegi haiget teha. Kui sa hakkad selliseid fraase kasutama, saab nartsissist aru, et sa ei lähe tema mänguga kaasa.
  5. Ma ei vastuta sinu viha eest. Väga sageli tõmbab nartsissist ligi empaatilise inimese, kel on ka kaassõltuvuskalduvusi. Inimese, kes sõltub teiste antavatest hinnangutest, kes saab oma väärtuse sealt. Nartsissistid aga tahavad omada võimu ja teist inimest kontrollida ning eelpoolmainitud inimest on väga kerge kontrollida. Nii sellised suhted tekivadki, kus tegelikult juhib kogu suhet nartsissist, kes muretseb ainult enda pärast – ja empaatiline partner muretseb ainult nartsissisti pärast. On aga väga võimas, kui sa saadad sõnumi, et sa ei luba enam end juhtida hirmul selle ees, mis ta sinust arvab. Tema viha ei ole sinu vastutada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles