Uuring: bioloogiline kell tiksub ka meestel

Naine
Copy
Foto: Josh Willink / Pexels

Teadlased leidsid, et meestegi füsioloogiline kell võib mõjutada nii naise kui laste tervist. 

Mitte ainult naised, vaid ka mehed saavad järjest hilisemas eas lapsevanemaks. Ajakirjas Maturitas avaldati uuring, mille viisid läbi Rutgersi ülikooli teadlased 40 aasta jooksul, et vaadata, kuidas mõjutab vanemate iga lapse tervist, naise rasedust ja viljakust.  

«Ehkki on üldteada, et füsioloogilised muutused, mis naistel ilmnevad pärast 35. eluaastat, võivad mõjutada viljastumist, rasedust ja lapse tervist, ei tea enamik mehi, et nendegi kõrgem iga võib samamoodi toimida,» ütleb  uuringu autor Gloria Bachmann Rutgers Robert Wood Johnson Medical Schoolist. 

Erinevalt naistest ei ole meestel vanem iga (soojätkamise mõttes) kindlalt paika pandud. Uuringu järgi jääb see 35. ja 45. eluaasta vahele.  

Lapse eostamisel võib meeste kõrgem iga (alates 45. eluaastast) tekitada raseduskomplikatsioone. Kui üldse viljastumiseni jõutakse, siis suureneb näiteks naiste rasedusdiabeedi, rasedusmürgistuse ja enneaegse sünnituse või «üle aja» kantud sünnituse oht.  

See omakorda mõjutab lapse tervist. Väidetavalt on neil väiksem kehakaal võrreldes teistega, rohkem sünnidefekte, madal Apgari hinne ja rohkem krampe imikueas.

Bachmani tööst selgub, et vanemate isade lastel esineb sagedamini psüühilisi ja kognitiivseid häireid nagu näiteks autismi või skisofreeniat, mille põhjus on vähene spermatosoidide hulk ja kehvem seemnekvaliteet ning mehe testosteroonitaseme langus. 

Uuring näitas lisaks veel seda, et vanematel meestel on ka viljakusprobleeme, isegi siis kui partner on alla 25 aasta vanune. 

Allikas: Business Insider Deutschland

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles