Vale hooldus teeb naha kiiremini vanaks

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ehkki loomulikku vananemist ei ole võimalik ära hoida, aitab õige näohooldus toetada naha kaitsevõimet ja vältida kahjustusi.

Kosmeetiku ja koolitaja Tuuli Priimaku sõnul sõltuvad naha vananemise ilmingud pärilikkusest, naha tüübist, elukommetest, toitumisest, päikesest, haigustest ja kahtlemata ka hooldamisest.
Nahka valesti hooldades võime seda liigselt kuivatada, mehaaniliselt kahjustada ja väsitada, kiirendades seeläbi vananemisilmingute teket.

Üheks sagedasemaks veaks, mida kosmeetiku sõnul tehakse, ongi liiga tugevate, kuivatava toimega puhastusvahendite kasutamine. Priimak selgitas, et nii uhutakse nahalt minema loomulik kaitsebarjäär – nn happevaip –, mistõttu nahk kaotab vastupanuvõime ning muutub vastuvõtlikuks välisärritustele ja põletikele.

Tüüpiline näide on rasune, pidevalt läikiv nahk, mida kiputakse liigselt kuivatama alkoholi sisaldavate toonikutega. Tulemusena muutub nahk pinnakuivaks, hakkab kuivuse kompenseerimiseks rasu juurde eritama ja muutub ka põletikele vastuvõtlikumaks.

Seetõttu soovitab kosmeetik kasutada ka rasuse naha puhul vaid õrnatoimelisi puhastusvahendeid ning tasakaalustada ja rahustada nahka puhastamise järel alkoholivaba toonikuga.

Kuiva naha korral tuleb aga geelidele ja vahtudele eelistada kindlasti puhastuspiima, mida ei ole vaja veega maha pesta. Kuid siingi on oluline tooniku kasutamine.

Väga kuiva nahaga inimesed peaksid Priimaku sõnul kindlasti vältima veega näo pesemist, liiga kuum vesi ei tee aga head kellelegi, lahustades ära naha kaitseks vajaliku rasu.

Samuti räsib ja kriimustab nahka liigne hõõrumine – kas puhastussvammi, kareda rätiku või teraliste koorijatega. Priimak soovitab kasutada meigi eemaldamiseks pehmeid vatipatju ning koorimiseks võimalikult leebeid koorijaid, näiteks ensüümkoorijaid.

Lisaks tuleb silmas pidada, et kui rasust nahka võib koorida kaks korda nädalas, siis kuiva ja ülikuiva naha puhul piisab ka ühest korrast kuust. «Minu soovitus on koorida nii vähe kui võimalik ja nii tihti kui vajalik,» lisas kosmeetik.

Pärast koorimist võiks peale kanda toitva või niisutava maski, mille toimeaineid nahk siis eriti hästi omastab. Niisutust vajavad Priimaku sõnul kõik nahatüübid. Seda tuleks silmas pidada ka näokreemi valikul – rasusele nahale sobivad õlivabad niisutavad kreemid ja geelid, kuivale nahale õlirohked toitvamad kreemid ja seerumid.

Millal tuleks alustada vananemisvastaste toodete kasutamist, on aga väga individuaalne. Oluline on nahka vananemisvastaste kreemidega mitte üle toita ehk siis vältida tooteid, mida võib vaja minna kümne aasta pärast.

Eraldi hoolt vajab kindlasti õrn silmaümbrusnahk, millele mõeldud tooted on kergema koostisega. Peale tuleb neid kanda minimaalses koguses ja kergelt tupsutades. «Vältima peab kreemi sattumist lau liikuvale osale, küll aga peab toodet kandma kulmu alla, et ära hoida silmalaugude lõtvumist,» selgitas Priimak.

Lisaks silmadele on vananemisilmingud märgatavad ka kaelal, mis sageli hoopis unarusse jäetakse. «Kui paned hooldavat kreemi näole, pane seda ka kaelale, ja kui teed pinguldavat maski näole, ära unusta seda panemast ka kaelale,» soovitas kosmeetik. Hooldavaid tooteid tuleb kaelale kanda suunaga altpoolt ülespoole, lõuaalusele sobivad kerged patsutavad liigutused.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles