Pariislased soovitavad: 8 toiduainet, mis peaksid köögis olemas olema

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Shutterstock

Prantsuse kokakunst on ülemaailmselt tuntud ja tunnustatud. Millised toiduained aga pariislastel endil alati kodus ootamas on?

1. Munad

Kuigi munad mängivad pariislaste köögis olulist rolli, ei sööda neid enamasti hommikul. Selle asemel armastavad pariislased valmistada mune kergeks lõuna- või õhtusöögiks, valides kõrvale köögiviljad või saia ja juustu. 

2. Pikk sai

Prantslaste pikk sai ehk baguette võib küll kõlada klišeena, aga on sellegipoolest pea iga pariislase käevangus, kui õhtul töölt koju suundutakse. Baguette'i süüakse tükke murdes, tihti pannakse sinna peale võid ja moosi ning lõigatakse kõrvale juustuviile. 

3. Dijoni sinep

Prantsuse Dijoni sinep on lihtne saladus, kuidas vähese vaevaga toidule hea maitse anda. Julgemad määrivad sinepit saiale ja oliiviõliga segades saab sellest näiteks maitsva salatikastme valmistada. 

4. Juust

Kui oled Pariisis käinud, tead, et pariislased suhtuvad juustu väga tõsiselt. Üle terve linna on spetsiaalsed juustupoed ehk fromagerie'd, kust võib leida sadu ja sadu erinevaid juustusorte. Eri toidukordade juurde käivad erinevad juustud. 

5. Või

Prantsuse kokakunsti üks saladusi on või, mida pannakse kõikjale: kastmetesse, lihale, saiakestesse, magustoitudesse. Prantslased teavad, et või muudab iga toidu maitsvamaks. 

6. Oliiviõli

Oliiviõli kasutavad pariislased nii kokkamiseks kui ka kauni naha heaks. Oliiviõli maitseb hästi pea iga toiduga ja sellega saab ka kerget salatikastet valmistada. 

7. Vein

Pariislased teavad, et eduka õhtusöögi juurde peab tingimata kuuluma ka vein. Üleüldse on vein Prantsusmaal jook, mis aitab elu nautida ja rikastada. Lisaks niisama veini nautimisele tasub seda ära kasutada ka kokkamisel. 

8. Jogurt

Klassikaline Prantsuse jogurt on väikeses pakendis ja vähem magus kui meie poelettidel müüdav jogurt. Enamasti on jogurtil kreemine tekstuur ja suur rasvaprotsent ning seda eelistatakse süüa magustoiduks, kirjutab The Everygirl. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles