/nginx/o/2010/05/27/375169t1h2a90.jpg)
Saksa teadlaste sõnul ei pruugigi kardetud vabad radikaalid teha nii palju kahju, kui varem arvati - nimelt ei leidnud nad mingeid tõendeid, et oksüdatiivsed stressorid lühendaksid organismi eluiga.
Saksa teadlaste sõnul ei pruugigi kardetud vabad radikaalid teha nii palju kahju, kui varem arvati - nimelt ei leidnud nad mingeid tõendeid, et oksüdatiivsed stressorid lühendaksid organismi eluiga.
Kestvat oksüdatiivset stressi ja vabu radikaale on pikka aega seostatud erinevate terviseprobleemidega, nagu Alzheimeri haigus, Parkinsoni tõbi, südame isheemiatõbi, diabeet ja enneaegne vananemine, vahendab teadus.err.ee.
Saksamaa vähiuuringute keskuse teadlased uurisid oksüdatiivseid muutusi elusorganismis puuviljakärbeste peal, sisestades nende geneetilisse materjali geenid biosensori kodeerimiseks.
Need biosensorid on spetsiifilised erinevate oksüdatiivsete stressorite suhtes ja annavad märku iga raku oksüdatiivsest seisust valgussignaali abil.
Puuviljakärbseid jälgiti terve nende eluaja jooksul ning oletus, et vananemiprotsess on seotud üldise vabade radikaalide tõusuga kehas, ei leidnud tõestust.