Ära naera! Uuring: naer ei tee naise karjäärile head

Naine
Copy
Foto: Simonas Sileika / PantherMedia / Simonas Sileika

Sel ajal kui mehe suust kõlav mahlakas lause muudab ta veel eriti suveräänseks, kukuvad humoorikad naised karjääriredelil sageli läbi, väidab Ameerikas tehtud uuring.  Kuidas siis karjääriredeli tõusta? Enam mitte naerda? Või naerda just veelgi rohkem?

Sa oled vaimukas ja heatujuline ning sul on alati vastus valmis? Sel juhul pole üldse hea, kui sa oled naine. Muidugi võiks ju arvata, et sinu vaimukus näitab erakordset loovust, hea tuju hoiab kogu meeskonnavaimu üleval ja löögivalmidus astub ka firma kaitseks välja. See on aga täielik möödapanek. 

Nii leiti vähemasti Ameerikas. Katse jaoks organiseeriti nii-öelda žürii, mis hindas esitlusi. Samal ajal kui lõbusad mehed said oma esitluste eest eriti häid punkte, peeti huumorisoonega naisi täiesti ebakompetentseks. 

Selle uurimuse tarvis anti kahele grupile tutvumiseks ühe inimese elulookirjeldus, kellel oli sooneutraalne nimi, Sam. Seejärel  näidati «žüriile» Sami nimelise naise lõbusaid ja tõsiseid esitlusvideosid, millele järgnesid mees-Sami samalaadsed videod.

Osalejad pidid andma oma hinnangu küsimusele, kas esitluse ajal tehtud huumor tuleb pigem kahjuks või kasuks. Samuti paluti osalejatel kummagi Sami kompetentsust hinnata ja nende positsioon ettevõttes ära arvata.

Mis välja tuli?  Meessoost lõbus Sam oli määratupalju kompetentsem kui lõbus nais-Sam. Esimesel oli nende hinnangul ka kõrgem positsioon ja tema naljad esitlusel olid kirsiks tordil.

Tõsine nais-Sam sai omakorda jälle rohkem punkte kui tõsine mees-Sam. Ilma naljata mõjus ta kohe palju kompetentsemana. 

Naermise ajaks varjendisse peitu?

Mida siis teha? Me võime mõelda, et esiteks see uuring eksib, teiseks et ameeriklased mõtlevadki teistmoodi ning kolmandaks, et kas me tõesti tahame juhtpositsioonidele vissis näoga kibestunud naisi? Kui ei, siis laske meil eeskuju näidata ja kõige selle peale naerda, kirjutab väljaanne Barbara. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles