Oluline teada: mida tähendab julmusevaba ilu?

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Oled sa kunagi ilutooteid valides mõelnud, kas tegemist on julmusevaba tootega või mitte? 

Julmusevaba ilu (inglise keeles cruelty free) kannab endas ideed, et kosmeetikatooteid ei ole katsetatud loomadel. Küll aga pole Ameerika Ühendriikide Toidu- ja Ravimiameti (FDA) sõnul julmusevaba ilu ametlikult defineeritud, mis tähendab, et brändid võivad küll väita, et nende lõplik toode on julmusevaba, kuid tegelikult on väljastpoolt tellitud koostisosi siiski loomadel katsetatud, kirjutab PureWow. 

Kuidas siis olla kindel, et ilutoode on tõesti julmusevaba?

Üks moodus kindlaks teha, et ilutoodet pole tõepoolest loomadel testitud, on otsida tootelt järgmisi logosid: rahvusvaheline Leaping Bunny, PETA Caring Consumer ja Austraalia põhine CCF Rabbit ehk Choose Cruelty Free. Leaping Bunny on ainus rahvusvaheline sertifikaat, mis garanteerib, et tootearenduses ei ole üheski aspektis loomkatseid tehtud.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by maquillaje Cf (@makeup.cf.esp) on

Kas teadsid, et ... ? 

  • Tänapäeval ei ole loomkatsed kosmeetikatööstuses enam vajalikud, sest alternatiivsed testimismeetodid on paljudel juhtudel isegi efektiivsemad. Kasutatakse näiteks laboris loodud nahka, mis annab usaldusväärsemaid tulemusi. 
  • Alates 11. märtsist 2013 on Euroopa Liidus keelatud loomadel testitud kosmeetikatoodete müük. Samuti on Euroopa Liidus keelatud kosmeetikatööstuses loomkatsete tegemine. 
  • USAs ei reguleeri seadused loomkatsete tegemist.
  • Hiinas on loomkatsed kosmeetikatööstuses lausa kohustuslikud.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles