Kas sina teed vabandust paludes neid vigu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Ikka tuleb elus ette situatsioone, mil tuleb vabandada. Proovi vabandust paludes vältida neid levinud vigu. 

1. Ära kasuta vabandades «aga»

Kui esitad vabanduse stiilis «mul on küll kahju, aga...» ei kõla see kuigi siiralt. Kõige õnnestunumad vabandused on lühikesed, siirad ja koosnevad enamasti kolmest osast: teadvustamisest, et sinu käitumine tegi teisele haiget, vabandamisest endast ja järele mõtlemisest, et rohkem nii ei juhtuks. 

2. Ära rõhu teise tunnetele

Ära ütle «mul on kahju, et tundsid...». Lisaks sellele, et haavad sellega inimese tundeid, veeretad ka süü tema kaela. Teine pool võib mõista sinu vabandust nii, et sul on küll kahju, et ta haiget sai, aga sul ei ole kahju sellepärast, kuidas käitusid. Vabandamine ei ole õige aeg enda õigustamiseks.

3. Ära oota vabandamisega liiga kaua 

Ideaalne vabandus ei tule liiga vara ega liiga hilja. Kui paluda vabandust liiga vara, võib juhtuda, et inimene ei ole veel valmis sulle andestama. Teistpidi ei tasu ka liiga pikalt oodata, sest see võib jätta mulje, et sa ei hooli kuigi palju. Proovi leida kuldne kesktee, aga ära unusta, et ka vabandamise kohta kehtib lause «parem hilja kui mitte kunagi», kirjutab PureWow.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles