Aluseline või lihtsalt tervislik toitumine?
Happelisuse neutraliseerimiseks soovitatakse süüa palju rohelist ning juua aluselist vett.
«Jaapanis tehtud põhjalikest uuringutest on selgunud, et aluseline vesi on parandanud erinevaid kroonilisi haigusi, nagu artriit, diabeet, kõrgvererõhutõbi, kõrvetised, halb verevarustus, luuhõrenemine, psoriaas, seedehäired, migreen, jalakrambid, krooniline väsimus. Lisaks aitab aluselise vee joomine taastada pH-taset suus ja parandab seeläbi hammaste tervist. Selle lihtsa vahendiga on lihtne alandada ka vähiriski,» väidavad aluselise vee propageerijad.
Eha Nurga sõnul on eksitav nii väide, et meie tervisehädad on põhjustatud organismi pH-muutustest, kui ka väide, et aluseline vesi aitab tasakaalusta organismi pHd.
«Neil väidetel ei ole teaduslikult põhjendatud alust. Kliinilised katsed, kus võrreldes tavalise veega on leitud mineraalvee positiivsemat mõju tervisele, on seotud mineraalainete sisaldusega. Näiteks kaltsiumirikka mineraalvee tarbimisel on täheldatud vere kaltsiumisisalduse tõusu ja seeläbi ka luuhõrenemise protsesside aeglustumist,» märkis Nurk.
Spetsialist tõdes, et vesi peaks tõesti katma suurema osa meie vedelikuvajadusest ning toidukordade vahel on joogina soovitatav tarbida vett. «Mineraalvesi võib olla aeg-ajalt täiendavaks mineraalainete allikaks, kuid selle tarbimist tuleks siiski piirata, eriti kui mineraalvesi sisaldab palju naatriumi või soola.»
Samuti märkis Nurk, et kui üldine toitumissoovitus on tarbida peamiselt taimset päritolu toitu, mis sisaldaks võimalikult erinevaid köögi- ja puuvilju, marju ja täisteratooteid; lisaks kala ning piiratud koguses punast liha, soola, suhkrut ja energiarikkaid toiduaineid, siis võib öelda, et suur osa tervislikust toidust ongi oma olemuselt aluseline.