Päevatoimetaja:
Heidi Ruul
Saada vihje

Teeme selgeks: 9 erinevat tüüpi söögikohta Prantsusmaal

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Kui oled Prantsusmaal käinud, oled ilmselt tähele pannud, et neil on lisaks tavapärastele restoranidele ja kohvikutele olemas ka boulangerie'd, pattiserie'd ja brasserie'd. Teeme selgeks, mida need erinevat tüüpi söögikohad endast õige kujutavad.

1. Boulangerie

Boulangerie tähendab prantsuse keeles pagariäri ehk siis on tegemist kohaga, kus sind ootavad värskelt ahjust tulnud võised croissantid ja šokolaadisaiad. Suur osa pagariärisid müüb ka valmis tehtud võileibasid ja erineva täidisega pikki saiu ehk baguette, mida prantslased ise tihtipeale lõunasöögiks armastavad haarata. 

2. Patisserie

Patisserie viitab prantsuse keeles kondiitrile ehk siit võid leida vikerkaarevärvilisi makroone, eklääre, tartlette ja kõike muud maitsvat. Paljude Pariisi kondiitriäride sortiment on laiem klassikalistest Prantsuse maiustustest, mis tähendab, et magusasõber võib leida ka näiteks ameerikapäraseid šokolaadiküpsiseid.

3. Café

Café on klassikaline kohvik, mille juured ulatuvad tagasi 17. sajandisse. Kohvikus saab nautida erinevaid kohvijooke ja alkoholi ning täna serveerivad paljud kohvikud ka päevapakkumisi ning teisi kergemaid eineid. 

4. Bistrot

Bistroo on tihtipeale väike perekonnaäril põhinev restoran, mis ei kuulu suurde tuntud restoranide võrgustikku. Ajalooliselt tähendab bistroo söögikohta, kus mees kokkab ja naine hoolitseb külaliste ja toidu serveerimise eest. Bistroo on söögikoht, kust võid leida prantsuse klassikuid nagu näiteks coq au vin ja boeuf bourguignonne.

5. Brasserie

Brasserie aetakse tihti segamini bistrooga, kuigi tegelikult on tegemist bistroo vastandiga. Brasserie nimetus tuleb sõnast brewery, mis tähendab pruulikoda ja on oma olemuselt lärmakam ja elusam kui bistroo. Brasserie menüüst võib leida bistrooga sarnaseid toite, kuid enamasti on lisaks võimalik tellida ka näiteks austreid.

6. Bouillon

Bouillon on samuti ajalooline söögikoht, mis tähendab, et täna neid enam ei avata, aga nad on ajalooliselt jäänud. Bouillonite olemus on sarnane bistroodele ja brasserie'dele, pakkudes head toitu heade hindadega. Traditsiooniliselt ei ole võimalik toitu kaasa osta, vaid pigem nautida soodsat einet kohapeal.

7. Boucherie

Boucherie tähendab prantsuse keeles lihapoodi. See on koht, kust saab kaasa osta värsket liha ja juba valmis tehtud lihatooteid.

8. Fromagerie

Fromagerie on prantsuse keeles juustupood. Siit leiavad juustusõbrad erinevaid juustusorte nagu näiteks kuulsa Brie juustu ja ka kitsejuustu. Ära ole häbelik ja palu poe peremehelt abi, et avastada enda jaoks uusi juustusorte. 

9. Marché

Marché tähendab turgu. Klassikalisele turule vastavalt müüvad kaupmehed kohalikke piimatooteid, vürtse, köögivilju ja palju muud, kirjutab PureWow.

Tagasi üles