Ära osta odavat! «Koopiaparfüümides» leidub arseeni, uriini ja rotimürki

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Kõrgmoe asjad ja ilutooted võivad meist paljudele meeldida, kuid paraku on ka nende hinnasildid sellised, mille peale iga inimese rahakott ei hakka. Ettevõtlikud tegelased on ajast aega pakkunud aga võimalust soetada populaarsete brändide koopiaid ning kuniks keegi ei tea, kas sul Chanel on päris või ei, võis asi tunduda üsna ohutu ohverdusega moe ja ilu nimel. Kuid ettevaatust!

Londonis tehti reid võltsparfüümitehasesse, mille käigus konfiskeeriti 500 eset, mille kohta kahtlustatakse, et tegemist on koopiatega. Nende väärtuseks on hinnatud umbes 52 000 eurot. Politsei keeldus avaldamast tehase täpset asukohta, kuid tõdes, et reid toimus jaanuari lõpus.

Pärast reidi uuriti koopiaparfüüme ka laboris ning tulemused olid õõvastavad, kirjutab Fox News. Neis leidus mitu mürgist kemikaali, sealhulgas tsüaniidi, ning isegi inimuriini.

Ka teistes toodetes leiti toksilistes kogustes arseeni, elavhõbedat ja tina, näiteks silmalainerites, ripsmetuššides, huuleläigetes ja jumestuskreemides. Nimetatud ained võivad põhjustada nahaärritust, paistetust, löövet ja haavandeid.

Politsei hoiatab kõiki, et koopiakosmeetika valmib sageli ebasanitaarsetes tingimustes ning on olnud juhtumeid, kus kosmeetikast on isegi leitud rottide väljaheiteid ja rotimürgi jääke. Eriti valvas tuleb olla, kui ostad kosmeetikat internetipoodidest. Kui ikka tuntud brändi nime kandev toode on mitu korda odavam kui poodides, on tark järele mõelda, miks see nii võib olla.

«Valentinipäev on iga petturi unelm,» ütles peauurija Teresa Russell. «Kingivalikute seas on just ehted ja parfüüm populaarsed valikud, seega on väga lihtne odava pakkumise lõksu sattuda. Võltstooteid netist ostes aga kasutatakse sageli teie andmeid ka võltsveebisaitidel. Väldi südamevalu, ära osta võltstoodet.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles