Ema ahastuses: laps on nii tihti haige, et lasteaeda ei jõuagi!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

«Olen alla kolmeaastase tüdruku emme. Sellel sügisel hakkas ta lasteaias käima. Laps harjus väga hästi, läheb alati lasteaeda rõõmuga ja ka kasvatajad on väga toredad… kui vaid saaks vaid lasteaias käia!» kurdab ema Perekeskus Sina ja mina nõustamiskeskkonnas.

«Esimese kahe eluaasta jooksul oli mu väike tirts kokku haige vist ainult kaks korda, nüüdseks on ta lasteaias käidud kolme kuu kohta juba viiendat korda haige: kõigepealt nohu, siis palavik, köha, kõhugripp, nüüd bronhiit.

Teate, ahastama paneb juba. Valus on vaadata lapse palavikust õhetavaid põski. Ma enam ei oska mida teha. Kas võtta laps lasteaiast üldse ära? Kuigi järgmisel aastal olen sunnitud ta sinna kindlasti tagasi viima. Või tuleb edasi seda kadalippu läbi käia? Ehk oskate midagi soovitada?»

Vastab Perekeskus Sina ja Mina nõustaja Mari-Liis Tikerperi:

«Esimesel lasteaia-aastal on sage haigeolek pigem reegel kui erand. 

Laps on siiani elanud kodus. Tal on olnud oma elurütm, turvaline ümbrus, rutiin ja kindlad inimesed, kellega kokku puutub. Lasteaias on lapse vaatenurgast kõik pea peale keeratud. Emmet pole, mänguasju peab jagama teistega, puudub oma nurk, kus rahulikult omaette olla. Suur infotulv, uued kogemused, uus päevakava ja «ainukesest erilisest» saab «üks keskmine paljudest» (mõeldud siis vahet jagamatu ema tähelepanu ja kasvataja jagatud tähelepanu vahel). See tekitab stressi ja väsitab last. Talle võib tõesti lasteaias meeldida, kuid väsitav on see kõik ikkagi. See omakorda mõjutab immuunsüsteemi. Lisada siia eri kodudest kaasa toodud haigusetekitajad ja haigused ongi kerged tulema.

Igast haigusest taastumine võtab tegelikult rohkem aega kui näiline paranemine - immuunsüsteem ei kosu nii kiirelt, kuid näiliselt terve lapsega ei hoia keegi meid haiguslehel. Nii saabki nõrgenenud immuunsüsteem uued haigusetekitajad ja olemegi nõiaringis. Lahenduseks oleks ehk lasteaiast äravõtmine, kuid siis on karta, et järgmisel aastal peab selle haigustejama ikka läbi tegema. 

Soovitan tegeleda lapse immuunsüsteemi tugevdamisega. Parima lahenduse pakub välja perearst - soovitan uurida võimalikult looduslikke variante (looduslik C-vitamiin, ravimtaimed jms). Samuti tasub käia näiteks ujumas ja palju viibida värskes õhus. 

Loodan, et saate siiski haigustest jagu ja piiga saab kenasti teiste lastega «tööl» käia. Olge tublid!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles