Tiina Talumees: daam ei pea end oma välimuse abil tõestama

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Talumehe kollektsioon «Daami portree» .
Tiina Talumehe kollektsioon «Daami portree» . Foto: Jelena Rudi

Mõni aeg tagasi esitles hinnatud moekunstnik Tiina Talumees Tallinna Ajaloomuuseumi Suurgildi hoones oma uhiuut kollektsiooni nimega «Daami portree», mis inspireeritud just selle maja õhustikust ja ajastust. 

Tiina sõnul on igal kollektsioonil oma lugu ja ükski neist ei sarnane teisega. Iga kollektsioon õpetab ka talle endale midagi ja iga kollektsioon toob looja isiklikus arengus täiusele lähemale.

««Daami portree», nagu nimi ka seda ütleb, portreteerib daami - iseteadlikku, küpset ja kogenud naist, kel on välja kujunenud enesekindel suhe oma välimuse ja riietega,» avab moekunstnik, kellele kollektsioon on mõeldud. «Tal ei ole vaja end oma välimuse abil tõestada, sest ta teab väga täpselt oma väärtust.»

Kollektsiooni loomisel on Tiina võtnud arvesse seda, mida ta ise kõige enam riiete puhul armastab - kudumeid, elastseid kangaid ja «pisut maitsekat sära».

Materjalidest ongi esikohal erinevad jersey-kangad, mis on tema sõnul ülimugavad ja -kantavad. «Nendest on valmistatud seelikuid, pükse, jakke, kokteili- ja isegi õhtukleite,» selgitab Tiina. Jersey’le sekundeerib uhke satiin, taft ja krepp; eriti pidulikku hõngu aga lisavad pitsid, tüll ning pärl- ja masintikandid.

Keskajast tänapäeva

«Daami portree» kleitides, seelikutes ja pluusides on kasutatud ohtralt kolmnurkset motiivi. Tiina sõnul pärineb mõte eelkõige keskaegsest riietusest. «Samuti on seda palju kasutatud 70ndatel - just viimane aitaski mul kasutada kolmnurkset kujundit ja diagonaaljooni ka tänapäevases võtmes,» märgib ta. Ka ei salga Tiina, et hästi läbi mõeldud mängud diagonaaljoonte ja kolmnurkadega võivad anda optiliselt salendavat efekti.

Värvidest torkavad kollektsiooni puhul silma valdavalt kreemikate toonide ja musta kombinatsioonid ning punane, mis on varemgi Tiina loomingust tihedalt läbi käinud; aga ka mahe tumesinine toon. Kuid ehkki paljud värvid kipuvad naise loomingus korduma, üllatas tema viimane kevadkollektsioon «12 värvi» märksa kirevama värvivalikuga.

Samas on Tiinale omase värvigamma kasutamisel oma põhjus. «Kui rääkida mahedatest toonidest, millele tugevalt kontrastiks must ja sekka pisuke punast, siis olen aru saanud, et see on nii minu kui ka üldse Eesti naise teadlik eelistus, mida omakorda tõestab ka kollektsiooni tugev müügiedu,» selgitab naine.

Esimese nädalaga müüdi tema sõnul kolmveerand kollektsioonist, mis on väga hea tulemus. Enim ostetud on seejuures kokteilikleidid, mille hinnad jäävad 450-900 euro vahemikku. Hinnalisim on aga Suurgildi hoones aset leidnud moeshow’l rohkete ovatsioonide osaliseks saanud kollektsiooni pärl - pruutkleit.

Ideest teostuseni

Millest sai kollektsioon aga alguse ning kui palju aega võttis ideest teostuseni jõudmine? «Alguses oli koht ehk Suurgildi Hoone. Sealt hakkasid mõtted jooksma ja inspiratsioon keskajast tundus kuidagi iseenesestmõistetav. Vaatasin mõne ajastukohase filmi, lehitsesin ajaloolisi maaliraamatuid ja seedisin seda mõtet kindlasti paar kuud. Suvel julgesin hakata kangaid tellima ja ühel augustiööl visandasin üle poole kollektsioonist ka paberile,» räägib moekunstnik.

Tiina tunnistab, et sageli ei ole inspiratsioonipuhanguks võimalik aega ja kohta valida. Peamiselt juhtuvad loomingulisemad mõtted tema sõnul tulema puhkehetkedel - nädalavahetusel, hilisõhtul, aga ka näiteks kontserdil, looduses ja kindlasti reisil viibides.

Paar korda aastas tekibki moekunstnikul vajadus lõõgastumiseks kuskile kaugemale ära sõita. Seejuures eelistab ta ammutada energiat sealt, kus on palju päikest. «Armastan väga sooja kliimat, seega vaatan talviti reise valides alati unistavalt Aasia poole.»

Ning unistustest rääkides tunnistab Tiina, et suuremad neist on vist jäänud minevikku. «Praegu olen suhteliselt reaalne ja püüan iga uue sammu tulemuslikkust kaalutleda, lahterdada täpselt neid asju, mida teen lõbu pärast ja mida vajan selleks, et oma firmat ülal pidada.»

Ka on Tiina nõus ütlusega, et oma soovidega tuleb olla ettevaatlik (ja täpne), sest need kipuvad täide minema. «Näiteks mõne daami soovitud sale figuur võib küll saabuda, kuid seda mõne kannatusterohke haiguse läbi,» märgib ta hoiatuseks.


***

Tiina Talumehe kollektsioonid koosnevad üksikeksemplaridest, mida üldjuhul ei kopeerita. Samas on võimalik tellida näiteks kleiti, mis on inspireeritud samast kollektsioonist, kus on kasutatud samu ideid ja detaile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles