Tahad uut aastat alustada puhtalt lehelt? 3 meetodit, mis aitavad kerge vaevaga vanadest asjadest loobuda

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Kui sinagi tahad uuel aastal vanadest ja seisma jäänud asjadest loobuda, tuleb appi legendaarne Jaapani ekspertkorrastaja Marie Kondo.

1. Mõtle südamega, mitte peaga

Marie Kondo sõnab, et me kipume asju ära visates üle mõtlema. Me hakkame muretsema, et ehk vajame seda kiirmoe kampsunit, mida pole kolm aastat kandnud või äkki osutub see vana värvipott kolimise korral kasulikuks.

Selle asemel, et liigselt mõelda, peaks asjadest loobumine olema emotsionaalne ja intuitiivne protsess. Kondo soovitab keskenduda konkreetsele esemele ja instinktiivselt tunnetada, kas see toob rõõmu või mitte. Kui sa ei tunne midagi, tähendab see, et sidet pole ja peaksid asjast loobuma.

Olulised ei ole mitte asjad, millest loobud, vaid hoopis need, mis alles jäävad. Protsessi käigus peaksid sinuga jääma esemed, mis valmistavad rõõmu, kõnetavad sind ja peegeldavad sinu tõelist olemust. 

2. Ütle «head aega» ja ole asjade eest tänulik

Kondo sõnul on paljudel esemetel sentimentaalne väärtus ja sellepärast võib nende ära viskamine osutuda keeruliseks. See võib küll kõlada naeruväärselt, aga asjadele «head aega» ütlemine ja ära viskamise käigus tänamine, aitavad esemetest loobuda ilma süütundeta.

Loomulikult ei pea seda rakendama kõigi asjade puhul. Katki läinud sukad on hoopis midagi muud, kui sinu 18. sünnipäevaks saadud sentimentaalse väärtusega kingitus, mis sulle enam rõõmu ei too.

3. Viska asjad ära korraga

Asjadest loobumine võib muuta su elu, kuid selleks pead seda Kondo sõnul tegema südamega või üldse mitte. Naise sõnul ei saa korrastamisega kaasnev heaolu saabuda, kui sorteerid nädalavahetusel ära ühe sahtli ja lased seejärel mitu nädalat mööda. Efekti saavutamiseks on vaja teha korralik suurpuhatus ja asjadest loobuda korraga.

Oluline on korrastada asju nende tüüpide, mitte tubade kaupa. Vastasel juhul võid kaotada fookuse. Näiteks raamatuid oskad omavahel võrrelda ainult siis, kui tegeled nendega korraga.

Tasub ka meeles pidada, et hoiustamine on Kondo meetodi järgi praktiliselt välistatud. Asjad peaksid olema kas kasulikud ja rõõmutoovad, või üldse mitte olemas, kirjutab Stylist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles