Ilm on hull ja tuju hall - värviteraapia aitab!

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teraapilised toonid uue aasta helgemaks käivitamiseks.
Teraapilised toonid uue aasta helgemaks käivitamiseks. Foto: Erlend Štaub

See, mida sa hommikul selga paned, mõjutab otseselt nii sinu meeleolu, energiataset kui ka enesetunnet. Värviteraapia mõju on palju suurem, kui teatakse. Enamik meist ei oska seda lihtsalt kasutada.

Kui valgust on vähe ja energiatase all, valib enamik inimesi sellega harmoonias oleva gamma – midagi musta, tumedat, kaitsvat, pretensioonitut. Tunne on turvaline, mõju maha keeratud, eksimisvõimalused niisiis pea olematud. Kuid tegelikult teeme nii toimides endale karuteene! Kas su tuju asetub täna positiivsele või muserdatud poolele, näed sa algavas päevas uusi põnevaid võimalusi või tüütuid ja kurnavaid kohustusi – selle kõige määramisel on jäme ots su enda käes. Kurb küll, aga kedagi teist süüdistada meil paraku pole. Lihtsaim viis teha tuntava mõjuga liigutusi parema enesetunde poole on võtta käsile värviteraapia riietuses. Kui eneseabis sügavamale kaevuda, saab muidugi korda saata veel palju enamgi, kuid see on ka vastavalt keerukam. Riiete abil saab endale palju head teha, see ei nõua ülearu teoreetilist tausta ega aritmeetiku aju, nii et hakka aga pihta ning naudi eeliseid ja kasulikku toimet otsekohe. Värviteraapia on nagu loodusravi – aitab sind ilma kahjuliku kõrvalmõju ja vähimagi riskita.

Aldo Järvsoo/Embassy of Fashion
Aldo Järvsoo/Embassy of Fashion Foto: Erlend Staub
Foto: Gerry Weber

Ettevaatust – ohtlikud toonid

Kuidas me värve näeme ja tunnetame, on väga individuaalne, seetõttu pole värviteraapia taga ka põhjapanevaid teaduslikke tõendeid. Küll aga on olemas pikaajaline kogemus, mismoodi inimesed ühele või teisele toonile reageerivad. Inimeste värvieelistused erinevad, kuid on üks konkreetne ja selgepiiriline spekter, mis mõjub taastavalt, harmooniat loovalt, ülesehitavalt ja vaimselt virgutavalt, tehes seda kõike ilma ärritava ja väsitava kõrvalmõjuta, mis on omane paljudele teistele intensiivsetele toonidele. Näiteks punane kuulub selle vaatenurga järgi juba kangete ravimite hulka, mida ilma retseptita (või siis stilisti soovituseta) igaüks ehk pruukima ei peakski – võib tasakaalu loomise asemel selle hoopis paigast raputada. Samamoodi peitub agressiivseid noote fuksiatoonis. Armastatud optimismi- ja energiavärv oranž virgutab samuti vaid neid, kel energiat ning teotahet juba algusest peale keskmisest enam. Tegemist on küll päikese aseainega värvikaardil, kuid närtsinud ja talveväsinud kandjale võib see hakatuseks olla liiga vänge vitamiin. Ka paljude teiste toonide puhul tasub leida endale sobiv kangusaste – kirgas ja segamata juveelitoon võib olla palju, kuid valgega helgemaks timmitud varjund täpselt paras.

Kus asub teraapiline spekter?

Parimad sõbrad leiab värviringilt lillade ja kollaste toonide vahelt. Rohkem valgust varjundis tähendab ka kergemat meeleolu, millest talve pimeduses kõigil puudus.

Diana Arno
Diana Arno Foto: Erlend Staub

Violetsed toonid on väga võimsad, need sisendavad rahu ja kaugust ning aitavad taibata pisiprobleemide tühisust. Nii et pärast pikka päeva lillas kleidis vaevalt see hommikune mure enam üldse kõneväärsena näib. Lilla pole kunagi pealetükkiv, pigem mõistatuslik, taevalik ja kauge, ning usutakse, et see aitab kontakti saada igaühes meist peituva kõrgema inimlikkusega. Kaitsvalt jõult on lilla kümme korda tugevam kui must, mille peitu tavaliselt ebakindlust tajudes poetakse. Kuid lilla tumedamate varjunditega tuleb ettevaatlik olla, kuna mõtted võivad liigsesse sügavusse sukeldudes raskemeelseks ja depressiivseks muutuda. Teisalt on musta puhul see oht samuti palju suurem.

Kirill Safonov
Kirill Safonov Foto: Erlend Staub
Foto: Gerry Weber

Sinised toonid lilla kõrval ühendavad mitmesuguseid mõjusid. Tumesinine sisendab kandjale sama, millele viitab «sinine periood» kunstiajaloos – raskemeelsust, tõe ja korra otsinguid, staatilist rahu. Niipea kui siniste paletilt valida heledam varjund, kasvab tooni positiivne laeng: rahustav toime jääb, kuid see pole raskelt paigale naelutav, vaid pigem avaramalt mõtlema ergutav. Helesinises saame ruumi unistamiseks ning enamiku põhjamaalasi muudab see toon hetkega nooremaks, nii tasuks tavalise tumeduse asemel end kergema gamma poolele sättida.

Iris Janvier
Iris Janvier Foto: Erlend Staub

Sinirohelised on aga kõige võimsamad harmoonia loojad ja pingete maandajad. Meeltele mõjub helges türkiisitoonis voogav siid sama taastavalt nagu puhkus sama tooni mere kaldal paradiisisaarel. Taas võiks silmas pidada tooni küllastumust – liiga tume türkiis võib teraapilise lainetuse asemel hoopis migreenilaine esile kutsuda. Siniroheline gamma on nagu muinasjutumaailmast tulnud, ilusam kui elu ning lisaks sobib see nii külmade kui ka soojade toonide kandjatele võrdselt võrratult. Rahu, lootus ja loovus

Kirill Safonov
Kirill Safonov Foto: Erlend Staub

Sammuke edasi leiame rohelised toonid. Nendega on asi lihtne: iga looduses leiduv toon toetab meid, mürgised ja keemilised rohelised mõjuvad aga samamoodi, nagu nimigi hoiatab. Värviringi algupärane roheline on külm ja nii füüsilisele kui ka vaimsele tervisele mõjuvad kõige paremini just jahedad, õige pisut summutatud rohelised. Üks praegusi soositumaid moevärve pole juhuslikult areenile tõusnud – maailm vajab just nüüd rahu, loomulikku arenguruumi ja endasse vaatamise aega.

Tallinn Dolls
Tallinn Dolls Foto: Erlend Staub
Väike särtsakas värvilaik ja iga kostüüm ärkab ellu.
Väike särtsakas värvilaik ja iga kostüüm ärkab ellu. Foto: VGerry Weber

Kollane on puhas positiivsus, kuid talvel kantakse seda tooni ebaõiglaselt harva. Asi võib olla selles, et liiga leegitsev toon nõuab kõrvale päikesest paitatud jumet – muul juhul teeb ta kandja kahvatuks. Külmade kollastega seda muret pole. Kollane on ka vaimselt virgutav värv, mis aitab loovust talveunest äratada ning abstraktseid visioone selgemalt näha. Sidruni- ja sorbetitoonid lisavad pimedasse aega hädavajalikku valgust ning süngeks kippuvasse mõttemaailma uut optimismi ja lootust.

Teraapilised toonid uue aasta helgemaks käivitamiseks.
Teraapilised toonid uue aasta helgemaks käivitamiseks. Foto: Erlend Štaub
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles