Soome annab nimeseaduses järele, Lucifero ja Alcapone jäävad siiski keelatuks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marcel Antonisse / AFP / Scanpix

Soome uuendab uue aasta alguses nimeseadust, et anda lapsevanematele nimevalikul vabamad käed.

Uus nimeseadus annab rohkem võimalusi võõrnimedele ja eesnimed ei pea enam olema vastavuses Soome traditsioonidega. Paljud välismaiste juurtega nimed, mis immigratsiooni tulemusel on juba üsna laialt levinud, vastasid juba varemgi Soome nimepaneku tavadele, edastab Yle.

Uuest aastast võivad vanemad lapsele panna maksimaalselt neli eesnime, varem oli lubatud kolm eesnime. Vajadus seadusemuudatuse järele tuli sellest, et paljud Soome elanikud ja kodanikud tulevad riikidest, kus on kombeks lastele palju eesnimesid panna. Tegu on Soome jaoks suure muudatusega, sest kolme eesnime seadus kehtestati juba 1945. aastal.

Lastele nime valimist mõjutab üha rohkem individuaalsus kui globaalne fenomen, sellest ei ole puutumata ka meie põhjanaabrid. Alates 1980. aastast on Soomes nimede varieeruvus kahekordistunud. Tänapäeval otsitakse rohkem ainulaadseid nimesid, kusjuures ka nimetrendid muutuvad kiirema tempoga kui kunagi varem.

Lucifer ja Wolf või Leo ja Aino

Päris vaba voli lapsevanematele siiski ei anta. Möödunud aastal pani Soome justiitsministeerium keelu peale poistenimedele Alcapone, Enikko, Monck, Weicca ja Topelius ning tüdrukunimedele Poon, Wolf, Fafnir, Marj-Linn, Paulii ja Tuhka. Viimase kümne aasta jooksul on keelu saanud ka Lucifero, Sweethoneybeebambi ja Xstina.

Kui nimekomitee keelab lapsele mingit nime panna, on vanemal võimalus vaidlusega edasi minna ka Soome kõrgeima kohtuni. Möödunud aastal keelati kohtuotsusega panna ühele Soome poisile nimeks Fosforos ja tüdrukule Ammu.

Vaatamata eriskummalistele näidetele eelistab suur osa soomlastest siiski klassikalisi nimesid. Umbes 40 protsenti Soomes sündinud beebidest saavad omale nime riigi 100 kõige populaarsema nime seast.

Möödunud aastal olid kõige popimad Soome poistenimed Leo, Elias, Eino ja Väinö. Tüdrukud said kõige sagedamini nimeks Aino, Eevi, Emma, Sofia ja Aada.

Soomes rootsi keelt peamise keelena kõnelevate kodanike lemmiknimed olid 2017. aastal Ellen ja William.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles