Kannatad vägivaldse lähedase küüsis? Abi on siin!

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Läbi aastate on olnud palju juttu sellest, et kuigi pühad peaks olema mõnus aeg lähedaste seltsis, esineb just sel ajal erakordselt palju koduvägivalda. Ohvriabi kriisitelefoni juht Mari Tikerpuu paneb südamele, et abi on telefonikõne kaugusel.

Kuidas täpselt aitab ohvriabi kriisitelefoni nõustaja olukorras, kui kannatanu sinna helistab?

Pöördujatel võivad olla erinevad põhjused helistamiseks ning sellest tulenevalt võivad nad vajada ka erinevat abi. Siiski on kõikidele abivajajatele alati tagatud nende ärakuulamine, mis võib nii mõnigi kord osutuda neile kõige vajalikumaks abiks, sest esimest korda oma elus võivad nad tunda, et keegi kuulab neid ilma halvustamata ja hukka mõistmata. Lisaks antakse pöördujatele informatsiooni tema õigustest ja teistest abivõimalustest, mida sellel hetkel ta vajab – näiteks lähisuhtevägivalla ohvrid võivad vajada nii turvakeskuste kontakte kui ka seksuaalvägivalla kriisiabikeskuste kontakte või informatsiooni, kuidas lahendada hooldusõiguslikud küsimused või taotleda lähenemiskeeldu. Ohver saab nõustajaga leppida kokku ka kohtumise piirkondliku ohvriabitöötaja juures, kes saab kannatanuga edasi tegeleda.

Kas ohvriabi kriisitelefon teeb koostööd ka politseiga?

Politsei on ohvriabi kriisitelefoni peamine koostööpartner, kes saab suunata abivajajaid helistama ohvriabi kriisitelefonile eelkõige just vahetult sündmuskohal viibides, et ohvrid saaksid vajalikku ärakuulamist, toetamist, informatsiooni enda õigustest ja abisaamise võimalustest.

Miks otsustavad inimesed helistada pigem ohvriabi telefonile, mitte politseisse?

Kindlasti ei ole ohvriabi kriisitelefoni eesmärgiks hakata asendama politseid. Olukordades, kus inimese elu on ohus ja on vaja kiiret abi politseilt, kiirabilt või päästeametilt, tuleb kindlasti esmalt valida 112. Küll aga saab ohvriabi kriisitelefon 116006 olla ohvrile abiks järgmise sammuna, kui politsei on sündmuskohal käinud ja on vaja mõelda, mida edasi teha ja kuhu pöörduda. Üldiselt tunnevad ohvrid enda olukorras häbi, süütunnet ja ka hirmu, kuna ei teata, mis saab temast või vägivallatsejast edasi. Näiteks perevägivallaohvrite seas on tihti levinud valearusaam, et politseisse pöördudes pannakse vägivallatseja kindlasti vangi. Ohvriabi kriisitelefon ongi sellistes olukordades abiks, et maandada ohvrite hirme ja tõsta nende teadlikkust nende õigustest ning pakkuda sealjuures ka vajalikku nõustamist, kes ja kus teda edasi tema olukorra lahendamiseks aidata saab.

Ohvriabi kriisitelefoni number on 116006.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles