Naine nuriseb: mees tahab kogu aeg reisida, ma ei jõua enam kottide otsas elada!

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: matej kastelic / PantherMedia / Scanpix

«Mida teha, kui mees kogu aeg tahab kodust põgeneda? Saaks ainult minema, kuhugi mujale, ükskõik kuhu. Mul on siiber pakkimisest ja kogu sellest jamast, mis reisidega kaasneb. Vajalikud on asjad kodus, lapsed närvilised ja mina ise vihane. Õudne,» kurdab naine Perekeskus Sina ja Mina nõustamiskeskkonnas.

Vastab koolipsühholoog, Gordoni Perekooli koolitaja Vaike Kumari:

«Probleem tuleb sellest, et Teil ja abikaasal on erinevad vajadused. Sellisel juhul tuleks kokku istuda ja läbirääkimisi pidada, kuidas puhata nii, et kõigi vajadused on maksimaalselt rahuldatud.

Oluline on eristada vajadust ja lahendust. Reisimine või koju jäämine on lahendused, mitte vajadused. Vajadusteni jõuate siis, kui küsite endalt, miks ma seda tahan. Miks teie tahate koju jääda? Millist vajadust see rahuldab? Tahate Te rahus puhata või midagi kodus korda teha või veel muud? Miks mees tahab reisida? Tahab ta uusi kohti näha? On tal oluline töökaaslastele rääkida, kus ta käis ja mida nägi või põgeneb ta hoopis kodutööde ja rutiini eest?

Võib-olla olete Te nõus reisima, kui saate ka sel ajal puhata, kui ei pea kotte pakkima, teiste asjade eest vastutama jne. Kirjast ei selgu, kui suured on lapsed ja kas nende vajadusi ja soove on ka arvestatud.

Võib-olla lähete küll reisima, kuid kõik pakivad oma asjad ise! Teie aga olete ka puhkaja, mitte perenaine ja teenijanna. Võib-olla on mees nõus kodus olema, kui saab seal teha midagi sellist, mis tema vajadustega kokku sobib. Kui läbirääkimiste oskust väheks jääb, lugege Th. Gordoni raamatut «Tark lapsevanem». Jõudu ja üksteisemõistmist!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles