Maailma kõige kavalam soojahoidja

Kristina Herodes
, Arteri ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Victorias Secreti etendus tõestas, et tepitud jope on piisavalt seksikas, et kuumade inglitega ühele lavale pääseda. Kas see tähendab, et polegi enam kohta, kuhu sulejopes minna ei sobiks?
Victorias Secreti etendus tõestas, et tepitud jope on piisavalt seksikas, et kuumade inglitega ühele lavale pääseda. Kas see tähendab, et polegi enam kohta, kuhu sulejopes minna ei sobiks? Foto: SIPA

Moemaailmas kehtivad karmid tõed. Atraktiivsed rõivad annavad vähe sooja. Külmetades pole aga paraku võimalik stiilseks jääda. Kas külmas kliimas on üldse võimalik kaunis välja näha?

Külm on kohal ja teritab kaunitaride kallal halastamatult oma hambaid. Niisiis ei jää muud üle, kui tuleb end kiiremas korras sisse pakkida. Aga kuidas teha seda nii, et me protsessi käigus kubujussiks ei muutuks? Kui võtta eeskujuks stiilne daam kirjandusklassikast, näiteks Väike Nõid, võib seitse seelikut ülestikku selga ajada, kole välja näha ning endistviisi külmast lõdiseda. Nimetet prouat aitas nõiakunst, meid aga tehnoloogia. Viimaks ometi on mõeldud välja ülerõivas, mis on supersoe, kerge, keha kaunistav ja samas ka stiilne. Viimane aeg on teha tutvust tepitud mantliga.

Supermodell Eva Herzigova tervitab talvekülma soojas ja stiilses Gerry Weberi tepitud mantlis. Külmetama ei pea ilu nimel enam keegi!
Supermodell Eva Herzigova tervitab talvekülma soojas ja stiilses Gerry Weberi tepitud mantlis. Külmetama ei pea ilu nimel enam keegi! Foto: Gerry Weber

Vatitekk ja Michelini-mehike

Tõsi, sulejopet saadavad endist viisi kahtlusevarjud, mis kandmisrõõmu kohati maha kruvivad. 1990ndatel, mil tepitud jope oma debüüti nautis, oligi ta tõtt-öelda paras peletis: hiigelsuur ja kohmakas ning iga kandja meenutas selles Michelini-mehikest. Samuti käis asja juurde kitsalt sportlik ja funktsionaalne stilistika.

Näitlejatar Millie Bobby Brown sel talvel Empire State Buildingu katusel New York Citys.
Näitlejatar Millie Bobby Brown sel talvel Empire State Buildingu katusel New York Citys. Foto: Angela Weiss

Nüüd on kõik teisiti. Eks me kõik tea, et funktsionaalses talispordimaailmas toimivad ammuilma märksa mugavamad lahendused. Ega vähemaga ju pikka päeva miinuskraadisel mäel vastu peakski! Paraku millegi viisakani need lahendused tavaliselt ei jõua. Eestis küll kantakse suusajopet ka teatrisse minnes, Euroopas ei tee seda keegi. Traditsiooniline sportlik liin on endiselt alles, samuti elegantne villamantliklassika, kuid sinna vahele on oma nõutud niši sisse seadnud sulejoped, mis võivad stiililt välja näha igati elegantsed, kuid on mugavuse poolest sama tublid nagu spordijoped. Kirik keset küla, mis täidab korraga kõik vastukäivad soovid. Pole sugugi juhus, et see kuldaväärt ülerõivas juba rohkem kui kümme aastat vankumatu kindlusega moes püsib.

Monton/Tallinn Fashion Week
Monton/Tallinn Fashion Week Foto: Erlend Staub

Maailma ebaseksikaim rõivas?

Kui naiselikud kurvid tepitud mantlisse mähkida, kas siis on tulemuseks maailma ebaseksikaim rõivastus? Leidub jäärapäiseid mehi, kes tänaseni sama jauramist jätkavad, märkamata, et ajad on muutunud. Aastaid tagasi võis see tõesti nii olla. Praegu on soojapidavuse tase aga selline, et ka õhuke ja taljes mantlike võib kandja pakasest päästa, ilma et talle kohevuse tõttu illusoorseid lisakilosid kingiks. Sõltuvalt lõikest võib isegi talje alles jääda, kuid ümar pehme vorm ei mõju samuti enam raskelt ega pontsakalt. Kes pehme tepitud mantlikese ebaatraktiivsete hulka liigitab, pole ilmselt viimaste arengutega kursis. Hiljuti pääses sulejope lavale isegi Victorias Secreti moesõul, mis fantaasiat tiivustava etendusega võtab alati kokku kõik põhilised õhus olevad trendid. Niisiis polegi enam kohta, kuhu tepitud jope ei sobiks ega pääseks.

Inga Vatsk Laasner/Tallinn Fashion Week
Inga Vatsk Laasner/Tallinn Fashion Week Foto: Erlend Staub

Ta ronib igale poole!

Stiilireeglid selle kohta, mida mille kõrval kanda sobib, muutuvad aasta-aastalt leebemaks. Kõik pole siiski lubatud ega saagi lubatud olema. Sulemantlitel on aga mingi nipiga õnnestunud end igasse teemavaldkonda sisse nihverdada ning aktsepteerituks saada. Esialgu casual-tervikusse kuulunud ülerõivast võib üsna kerge südamega kanda ka kostüümi või kleidi peal, isegi pidulikumal puhul. Eriti osavad kameeleonid on tepitud mantlid, mille stilistikas rõhutatud naiselikke jooni. Näiteks karusnahast ääristus, efektne kangas, läige, muster või kaunistavad detailid.

Imearmsad pastelltoonid on pehme ja keha kallistava disaini jaoks nagu loodud!
Imearmsad pastelltoonid on pehme ja keha kallistava disaini jaoks nagu loodud! Foto: Gerry Weber

Nendel ülerõivastel on justkui oma iseloom olemas. Karakteriga disaini ei tasu karta – tihti sobib selline soojem kiht kokku peaaegu kõigega, mis kapis leidub.

Mantlid-jakid on vahel nõudlikud ka saabaste suhtes, nii mõnigi kirjutab selged stiilisoovitused ette jalanõule, millega tervikut täiendada. Tepitud mantel seda ei tee, vaid lubab oma mugavusest lähtuda ning soovi korral kas või iga päev meelt muuta.

Iris Janvier/Tallinn Fashion Week
Iris Janvier/Tallinn Fashion Week Foto: Erlend Staub

Kallim, kes ei nõua midagi

Sulejope tuletiste parim iseloomujoon on uskumatu leplikkus. Reisil võid oma kaunist mantlit vabalt tarvitada padja, teki või mõlemana. Kergema versiooni saab kokku pressida tibatillukesse kotti ning sealt täiesti kandmisvalmi ja kenana välja sikutada. Võid tema otsas istuda, ilma et ta sind hiljem kortsuspõselisena pahuralt põrnitseks. Kas keegi suudaks ette kujutada mantlit või kasukat, mis nii hoolimatut kohtlemist aktsepteeriks? Tepitud mantel ei tee teist nägugi. Võtab kandja väsimatu hellusega kaissu ja hoiab soojas ühegi etteheiteta. Pole siis ime, et sedavõrd paljud kandjad nii naiste kui ka meeste hulgas igas külmemas maailma paigas seda ülerõivast armastavad. Samaväärset rivaali pole talle seni veel leiutatud.

Chanel/Paris Fashion Week
Chanel/Paris Fashion Week Foto: Jonas Gustavsson
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles