Mida teha, kui su laps on kiusaja?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Luis Louro / PantherMedia / Luis Louro

Mida teha, kui sinu laps on kiusaja? Austraaliast pärit spetsialist Justin Coulson pakub neli lihtsat punkti, mille järgi toimida.

1. Kaasa oma last ettevaatlikult

Et vähendada lapse kiusamiskommet, õpeta talle empaatiavõimet. Kui aitad ehitada lapsel emotsionaalset kindlustunnet, aitab see lapsel mõista suuremat pilti ning asetada end erinevates situatsioonides teiste asemele. Harjuta lapsel mõistmist, kuidas teised end tunda võiksid.

2. Tunnusta oma last, kui ta teeb midagi hästi

Lihtne on minna pahandama, kui selgub, et laps teisi kiusab. Astu samm tagasi ja proovi mõista, mis toimub lapse peas. Kas tal on kodus ja koolis kõik hästi? Kui laps annab põhjenduse, mille eesmärgiks oli teha midagi head (vaatamata halvast meetodivalikust), tunnusta teda selle eest ning leidke võimalus kiusuta eesmärk saavutada. Vanemad ei peaks leidma lapsele vabandusi, vaid kuulama ära lapse seisukoha ja põhjendused.

3. Pööra tähelepanu ohvri tunnetele

Aita oma lapsel kujundada empaatiavõimet ning aita tal mõista, mida teised tunnevad. Empaatiavõime on emotsionaalse intelligentsi võti.

4. Aita lapsel leida võimalusi tehtu heastamiseks

Paku lapsele võimalusi, et ta leiaks viisi tehtu heastamiseks. Kui su laps tunneb, et oled tema vaatepunkti mõistnud (jäädes seejuures rahulikuks), aita tal välja mõelda viis kiusamise heastamiseks. Kui nii sina kui laps olete rahulikud, on ta loovama mõtlemisega ning aitab pakkuda tema jaoks aktsepteeritavaid lahendusi.

Allikas: DailyMail

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles