Teadlased: on aeg ümber lükata müüt justkui oleksid mehed tugevam sugupool (4)

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Scanpix

Uuring näitab, et naised on raske füüsilise koormuse osas sama vastupidavad kui mehed. 

Teadlased uurisid kuuest naisest koosnevat gruppi, kes matkasid rasketes tingimustes läbi Antarktika ja tulemustest selgus, et naised ei kogenud rohkem negatiivseid tervisemõjusid kui mehed.

Siiani on arvatud, et naiste reproduktiivne süsteem ja stressinäitajad on raske füüsilise koormuse osas tundlikumad kui meeste omad. Uuring tõestas, et õige ettevalmistuse ja treeningu korral on võimalik seda vältida.

Vaatluse all oli kuuest naisest koosnev The Ice Maiden tiim, mille kõik liikmed teenisid kas Briti armees või olid reservis. Naised matkasid läbi Antarktika, olid 62 päeva jääl ja läbisid 1050 miili kuni neljakümne külmakraadi juures.

Doktor Robert Gifford ja tema kolleegid uurisid ekstreemsete harjutuste mõju naiste hormoonitasemele ja üleüldisele tervisele. Vaadeldi kuute erinevat tervisenäitajat enne ja pärast ekspeditsiooni, sealhulgas stressitaset, kehakaalu ja luude tugevust.

Uuring oli üks esimeste seast, mis tõestas, et naised on raskele füüsilisele koormusele sama vastupidavad kui mehed. Õige ettevalmistuse korral, ei koge naised suurest füüsilisest pingutusest tulenevaid negatiivseid tervisemõjusid, kirjutab DailyMail.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles