Mis on süütuse kaotamiseks kõige õigem vanus?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Design Pics / PantherMedia / Scanpix

Kas esimeseks seksuaalseks kogemuseks on olemas üks ideaalne aeg?

Hoolimata sellest, et tegu on väga vastuolulise teemaga, alustab suurem osa inimestest seksuaaleluga enne täiskasvanuks saamist. 2012. aastal tehti USAs rahva seksuaaltervist ja käitumist analüüsiv uuring, milles määratleti esimese seksuaalkogemuse «varaseks» ajaks kõik, mis toimub enne 15. eluaastat, «normatiivseks» 15.-19. eluaasta ning «hiliseks» 19. eluaastale järgnev.

Tänavu avaldati väljaandes Developmental Psychology pikaajaline ja põhjalik teadustöö, milles uuriti ka seda, millist kahju või kasu mingis vanuses alustatud seksuaalelu võib endaga hilisemasse täiskasvanuellu kaasa tuua, edastab Psychology Today.

Väga varase seksuaalse aktiivsuse puhul on kõige suuremateks probleemideks varajane rasedus ja suguhaigused, sest nagu erinevad uuringud on järjepidevalt näidanud, kasutavad alla 15-aastased seksuaalvahekorras oluliselt harvem kondoomi kui teised. Ühtlasi on neil suurema tõenäosusega esinenud emotsionaalseid probleeme ja nad on tarvitanud mõnuaineid.

Sooliste erinevuste osas esineb varases eas süütuse kaotanud noormeestel agressiivsust ja käitumishäireid. Varakult alustanud neiudel on aga suurem kalduvus depressiooniks. Tähelepanuväärne erinevus on ka selles, kuidas mehed ja naised oma seksuaalelu algusele tagasi vaatavad: mehed tunnevad vähem häbi ja süütunnet kui naised, kuigi mõlema soo esindajad meenutavad oma esimest korda valdavalt positiivselt.

Varane seksuaalelu algus pole tingimata halb, kuid selle positiivseid tagajärgi naudivad noormehed rohkem. Kuigi nii poistel kui tüdrukutel on seetõttu madalam enesehinnang, kogevad noormehed keskkooli ajal tänu sellele end atraktiivsemana ning nad on oma suhete ja seksuaaleluga rohkem rahul. Noortel naistel uuringute põhjal sellist kasu ei ilmne, mis võib olla seotud neil rohkem esineva süü- ja häbitundega, mis omakorda tuleb ühiskonnas valitsevast suhtumisest naiste seksuaalsusesse.

Üldisemalt on aga hiljem alustajad sotsiaalselt küpsemad, tänu millele kasutavad nad rohkem kaitsevahendeid ja langetavad oma seksuaaltervist arvestades mõistlikumaid otsuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles