Laste abitelefoni töötaja näpunäited: mida teha, kui last koolis kiusatakse

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Laste nõustaja Wendy Robinson jagab nõuandeid, kuidas lapsevanemana toimida, kui lapsel on probleeme koolikiusamisega.

Wendy Robinsoni sõnul ei pruugi koolikiusamine toimuda vaid kooliseinte vahel, aga tänapäeval ka tihti hoopis internetis. Tähistamaks kiusamisvastast nädalat, jagab Wendy lapsevanematele mõned nõuanded, kuidas last sellisel puhul aidata.

Räägi ja jää rahulikuks

Lapsevanem peaks selgitama lapsele, et kui last narritakse, pole see lapse süü ja see olukord ei ole okei. Selgita, miks narritakse ning küsi, kas ja kuidas last on narritud. Kui kuuled midagi, mis sind endast välja ajab, proovi lapse ees rahulikuks jääda.

Aeg maha

Tee kindlaks, et laps saaks narrimisest eemale. See võib tähendada nutiseadmete kasutuse vähendamist või muude alternatiivsete tegevuste tegemist. Kui kiusamine toimub näost näkku, leia viis, kuidas laps sellest vahepeal eemale saaks.

Ehita enesekindlust

Noor võib narrimise tulemusena kaotada oluliselt oma enesekindlust. Leia tegevusi, milles ta hea on ning tema enesekindlust parandavad. See võib olla meelelahutus, spordiala või pilli mängimine, mis teda end hästi paneb tundma.

Suhtle kooliga

Kui kiusamine toimub enamasti koolis, räägi sellest mõne õpetaja või koolijuhiga. Proovi leida koos kooliga viis, kuidas saaksite koostööd teha ja narrimise probleemi välja juurida.

Ära räägi kiusaja vanematega

Lastel on tihti juhtunust erinevad versioonid. Suhtle kiusaja vanemate asemel õpetajatega või nendega, kes juhtunut pealt on näinud.

Allikas: TheSun

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles