Lapsevanema üleskutse: halloween ei ole meie kultuuriruumi püha, harige oma lapsi!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

31. oktoober on kuupäev, mis kütab kirgi lastevanemate seas, vähemalt paar aastat juba. Võõras püha, mis kangesti tahab imbuda Eestisse, kirjutab lapsevanem Katrin Pillak.

Lapsevanemad, palun harige ennast ja oma lapsi halloween'i teemal. Tegemist ei ole meie kultuuriruumi kalendripühaga. Halloween, All Hallow's Eve jne (heal lapsel mitu nime) on sisuliselt teise kristliku koolkonna hingedepäev, mil meenutatakse lahkunuid, pühakuid, märtreid ja usklikest surnuid. Eelkõige levinud Põhja-Ameerikas ja Kanadas.

Üle maailma on olemas halloween'iga sarnaseid pühasid. Meie kalendris võib leida neid mitu. Näiteks, 2. november, hingedepäev, mis jääb meie kalendri järgi hingedaja sisse. Keskajal oli kombeks valmistada hingedepäevaks hingekakkusid. Lapsed käisid perest perre lauldes lihtsaid laulukesi ja paludes kakku nagu tänasedki sanditajad. Siit me jõuamegi kahe teise sarnase pühani meie kalendris, milleks on mardi- ja kadripäev.

Lause peale «Kas mul on kahju paari kommi koju varuda?» vastaks ma, et mine homme oma tööandja juurde ning küsi, kas saaksid nüüd ja edaspidi novembrikuu eelviimase neljapäeva vabaks. Küsi samamoodi, et kas su ülemusel on kahju sulle niisama vaba päeva anda, kuna sina tähistad ju tänupühasid. Küsimus ei ole paaris kommis, vaid põhimõttes, et meil on oma traditsioonid, mis väärivad elushoidmist.

Pikk jutt lühidalt: tähistage oma pühasid, aga ärge eeldage, et teised seda koos teiega tegema peavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles