Kõrvitsahooaeg käes: 3 olulisemat nippi, et su kõrvitsalaternad kauem vastu peaks

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Eestis ei ole ehk halloween kõige levinum püha, kuid ometi on kõrvitsatesse uuristatud näod ägedad ning miks mitte neid aias kujunduselemendina kasutada. Kuidas seda teha ning millal on õige aeg?

Metro toob välja kõige olulisemad asjad, mida pead oktoobris kõrvitsatest teadma.

Millal kõrvits osta?

Kõrvitsa võid osta suvalisel oktoobrikuu päeval, mis eelneb halloween’ile (31. oktoober). Kõrvitsad kestavad pärast korjet 8-12 nädalat. Kell hakkab tiksuma pärast seda, kui oled kõrvitsale näo uuristanud.

Millal tasuks kõrvitsalatern valmistada?

Kui sa oled ära otsustanud, millist nägu kõrvitsale tahad ning selle kõrvitsale ette joonistanud, on aeg võtta nuga. Tühjaks tehtud ja mustriga kaunistatud kõrvits peab vastu umbes 5-10 päeva, enne kui see koledaks mädaneb. Mida paremini õhutatud kohas su kõrvits on, seda kauem ta vastu peab. Seega tasub uuristamisega veel mõned päevad oodata, kui tahad, et õigel päeval latern ilus oleks.

Mida teha, et kõrvitsalatern kauem vastu peaks?

Kõigepealt vali kõrvits, mis pole plekiline. Kui kõrvits on katsudes pehme, ei püsi see kaua. Püüa kõrvitsa uuristamisega kiirelt ühele poole saada, kuna niipea, kui kõrvitsasse noa lööd, hakkab see kiirelt halvaks minema. Sa võid kõrvitsa sisemuse üle pihustada piparmündise nõudepesuseebiga, mis aeglustab vilja lagunemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles