Suurbritannia hakkab jahule lisama foolhapet, et ennetada sünnidefekte (1)

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Chris Jackson / PA Wire/PA Images

13. oktoobril teatati, et Suurbritannia otsustas lisada jahule foolhapet, et vähendada sünnidefekte.
 

Usutavasti kuulutavad ministrid uue otsuse välja mõne nädala pärast. Siiani on ministrid järjekindlalt sünnidefektide probleemi riigis ignoreerinud. Nüüd leiti lahendus foolhappe jahutoodetele lisamise näol. Theresa May, kes oli algusest peale selle lahenduse vastu, on nüüd meelt muutnud. Kriitikute sõnul on selline massiline ravimi manustamine ennekuulmatu, vahendab DailyMail.

Meditsiinigruppide esindajad ja terviseorganisatsioonid on otsusega rahul. Heategevusorganisatsiooni Shine esindaja Kate Steele sõnab, et sel on peagi suur mõju vastsündinute tervise paranemisele. «Mitmetel juhtudel on see elu ja surma küsimus,» kommenteeris ta.

Poliitika, mida kutsutakse nn kindlustamiseks, on kasutusel juba 80 riigis. USAs on neeru-torude defektide juhtumid vastsündinutel langenud pärast poliitika kasutusele võtmist 23 protsenti. Piisav foolhappe manustamine raseduse ajal langetab neeru-torude defekti riski 70 protsendi võrra.

Eesti riiklik soovitus foolhappe tarbimisel on rasedate naiste puhul 500 mikrogrammi ööpäevas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles