Teaduslikult tõestatud: see on viis tarkade laste kasvatamiseks

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LightField Studios / Panthermedia / Scanpix

Kui tahad, et lapsed kasvaksid targad, tuleb soodustada nende lugemishuvi ja nad kodus raamatutega ümbritseda.

Ajakirjas Social Science Research ilmunud uuringust selgus, et tarkade laste kasvatamiseks on oluline julgustada lapsi raamatuid lugema ja lisaks lugemisele, laps kodus raamatutega ümbritseda. 

Teadlased küsitlesid 160 000 täiskasvanut 31 erinevast riigist, et teada saada, kui palju oli nende lapsepõlvekodus raamatuid. Pärast küsitlust viidi täiskasvanute peal läbi hulk teste, kus mõõdeti nende kirjaoskust, arvutamisoskust, info- ja kommunikatsioonialaseid teadmisi ning seejärel võrreldi testide tulemusi lasepõlvekodus olnud raamatute hulgaga.

Tulemustest selgus, et inimesed, kes kasvasid üles kodus, kus peaaegu polnudki raamatuid, said testides keskmisest madalamad tulemused. Seevastu inimesed, kelle kodudes oli keskmiselt 80 raamatut, said keskmised tulemused. Positiivne seos testitulemuste ja kodus olevate raamatute arvuga hakkas kasvama alates kaheksakümnest raamatust ja saavutas kõrgpunkti 350 raamatu juures, kirjutab Best Life.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles