Argentina toidu- ja joogikultuur on paljuski mõjutatud Euroopast, eriti Itaalia (pitsa ja pastatoidud) ja Hispaania väljarändajate kaudu. Sellel maal hinnatakse kõike, mis seondub grillimise ning suurejooneliste grillpidudega.
Argentina köök – särtsu ja särinat!
Nagu öeldud, on Argentina toidu- ja joogikultuur suuresti kantud Euroopa ning Itaalia toidukultuurist.
Argentina ja argentiinlaste köögikultuuriga seostatakse esmajoones suurejoonelisi grillpidusid ja sellel kõigel on ka igati loogiline põhjus – piirkond on eriti sobiv veisekasvatuse arendamiseks, seega on liha oluline märksõna selle piirkonna toitude kirjeldamisel.
Vaatamata sellele, et Argentinal on pikk ookeanipiir, ei mängi kala siiski kuigi olulist rolli maa toidukultuuris.
Tüüpilised põhiroad
Argentina köök on kuulus oma asado’de (grillpidu) poolest. «Liha, peamiselt veiseliha, on alati rikkalikult serveeritud. Serveeritakse seda kõrvitsapüree või maguskartuliga ja kergelt vürtsika kastmega, küüslauguse ja äädikase chimichurri´ga, mida on nii rohelist kui punast varianti,» rääkis Vabalaud OÜ tegevjuht Daisy Järvi.
Chimichurri kastet kasutatakse asado grill-lihade marineerimisel.
Tulemaa traditsiooniline roog on Järvi sõnul centolla (patagoonia kuningkrabi), põhja poole liikudes on tema sõnul aga väga kuulus La Plata lahe puchero.
Puchero on ühepajatoit, mida söövad nii rikkad kui vaesed. «Ka anumat, milles rooga valmistatakse, nimetatakse puchero`ks. Roa erinevus seisneb suures arvus lihaliikides ja köögiviljades,» kõneles Järvi.
Tüüpiliste roogade hulgast leiab provoleta (grillil küpsetatud juustutükid), locro (raguu kõrvitsa, maisi ja aedubade baasil, sõltuvalt piirkonnast on kasutatavad lihaliigid erinevad, seda rooga süüakse rohkem Andide piirkonnas), empanada (eri täidistega poolkuukujulised pirukad) aga leidub ka Viini šnitsleid koos praemunade ja friikartulitega.
Desserdid
Argentiinlased on Järvi ütlust mööda maiad dulce de leche (kondenspiim) peale – seda lisatakse nii jäätistele kui küpsetistele. Alfajores´id on aga väikesed armsad kaksikkoogikesed, mille vahel on kondenspiim, pealt on need kaetud suhkruvõõba või šokolaadiga.
Joogid
Rahvusjook on argentiinlastele mate (või Yerba mate). «Matetee valmistatakse kalebassi (pudelkõrvitsakujuline anum) ja seda joovad argentiinlased läbi filtriga kõrre (bombilla) kogu päeva vältel,» jätkas Järvi.
Tops täidetakse 2/3 ulatuses teepuruga ning valatakse peale umbes 80 kraadini kuumutatud vesi. «Mate on argentiinlase identiteedi alustala, ta pole mitte ainult tee, vaid ka sõpruseavaldus ning hea viis inimestega jutule saada,» lisas Järvi.
Lõviosa Argentinas toodetud veinist valmib Mendzolas, kus on üle 700 veinikeldri.