Pakistani köök: chapati ja paratha

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani lameleib chapati.
Pakistani lameleib chapati. Foto: Minni Ansip

Lameleib on Pakistanis väga igapäevane nähtus. Ning selle taina valmistamiseks läheb vaja ainult kahte koostisainet: jahu ja vett. «Loomulikult on ka versioone, kus kasutatakse õli või ghee’d, kuid isiklikult olen harjunud just selle tainaga,» ütles kaks aastat Pakistanis elanud ning pakistanlasega abielus olev eestlanna Minni Ansip. 

Lameleib on Pakistanis väga igapäevane nähtus, rääkis Maitsemeelele tervelt kaks aastat selles riigis elanud eestlanna Minni Ansip, kes oma teadmisi lahkesti ka lugejaga jagas.

«Selle taina valmistamiseks läheb vaja ainult kahte koostisainet: jahu ja vett. Loomulikult on ka versioone, kus kasutatakse õli või ghee’d, kuid isiklikult olen harjunud antud tainaga,» rääkis Ansip, kes armus Pakistanis veedetud ajaga sealsesse kööki suisa lootusetult. 

Vaja läheb:

1 tassitäis täisterajahu (võib ka kasutada tavalist jahu, kuid Pakistanis on üsna levinud täisterajahu kasutamine)

½ tassitäit toatemperatuuril vett

Chapati tainas valmista nõnda:

Lisa jahu kaussi ning seejärel lisa vesi ning sega lusikaga. Kui lusikaga on keeruline, sõtku lihtsalt natuke kätega.

Tainas peaks moodustuma palliks, ent kui see on liiga kleepuv, võib alati jahu juurde lisada. Seejärel lase tainal kaetult kausis umbes 30 minutit seista.

Pakistani lameleib ehk chapati valmib vaid veest ja jahust.
Pakistani lameleib ehk chapati valmib vaid veest ja jahust. Foto: Minni Ansip

Lameleiva küpsetamine:

Seejärel vormi väikesed tainapallid – nii umbes väiksema sidruni või laimi suurused. Rulli tainarulliga pallist ümmargune tainaleht ning aseta see eelnevalt keskmisel kuumusel olevale pannile, lase umbes 15–20 sekundit küpseda ning seejärel pööra ümber.

Jällegi küpseta umbes 30 sekundit ning pööra siis taas ümber. «Selles etapis ma tavaliselt suurendan kuumust ning kui on näha, et lameleib hakkab õhku sisse võtma, on hea aeg chapati’t kergelt kas pannilabidat või puhast rätikut kasutades pressida/suruda,» õpetas Ansip. 

Paratha ehk Pakistani leib chapati praetult.
Paratha ehk Pakistani leib chapati praetult. Foto: Minni Ansip

Sellisel moel tekkinud «õhukambrid» chapati’s hakkavad laienema ning ideaalis paisub chapati suureks (nagu pildil näha).

«See võtab tükk aega harjutamist ning soovitan mitte meelt heita, kui paisumist nii väga ei toimu – maitset see ei mõjuta,» julgustas Ansip.

Selleks, et chapati’st saaks paratha, tuleb Ansipi õpetust mööda just valminud chapatit praadida kergelt või, õli või ghee’ga.

Praetud Pakistani leib chabati ehk paratha.
Praetud Pakistani leib chabati ehk paratha. Foto: Minni Ansip

Lameleiba võib süüa näiteks omleti või mõne karritoiduga.

NB! Tainast võib säilitada kaetult külmkapis maksimaalselt kaks päeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles