Noor disainer süüdistab Moschinot loomevarguses

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast Moschino uue kollektsiooni esitlust võtsid paljud Gimnesi tööga kursis olevad tuttavad temaga ühendust, et uurida, mis toimub. «Ma saan aru, et me oleme tööstuses, kus saadakse üksteiselt inspiratsiooni ja nagu öeldakse, imiteerimine on kõige suurem kompliment,» kirjutas naine Instagrami, kuhu postitas enda ja Moschino kollektsiooni näidetest võrdleva foto. «Aga masendav on seda näha pärast seda, kui ma möödunud aastal New Yorgis Moschino tegijatega kokku sain, neile kogu oma tööd, originaalseid kavandeid ja ideid näitasin.»

Edda Gimnes 2016. aastal Berliini moenädalal.
Edda Gimnes 2016. aastal Berliini moenädalal. Foto: Joerg Carstensen/ Alamy / Vida Press

Gimnes on enda sõnul südamest pettunud ja haavunud, et tema disaini kasutati Moschino uue kollektsiooni loomisel ning seejuures pole tema nime isegi mainitud. «Noore disainerina olen väga haavatav ja nad ilmselt arvasid, et keegi ei märka midagi. Ma teen omalt poolt kõik, et see nii ei läheks,» hoiatas Gimnes. «Vaadake pilte ja otsustage ise!»

Moschino kevad/suvi 2019.  
Moschino kevad/suvi 2019.  Foto: Rick Gold/Capital Pictures / GOL/Capital Pictures

Moschino loovjuht ja hinnatud disainer Jeremy Scott vastas kohe naise süüdistusele oma piltidega, millega näitas, et Moschino käekiri on selline olnud juba aastaid. «Tavaliselt ei vasta ma kuulujuttudele ja küsimustele oma inspiratsiooni kohta, aga tunnen vajadust end valesüüdistuse vastu kaitsta,» kirjutas ta Instagrami, kus jagas pilte Moschino loomingust varasematel aastatel. Nüüdseks on ta need pildid Instagramist maha võtnud, kuid neid saab näha siin.

Moschino kevad/suvi 2019.  
Moschino kevad/suvi 2019.  Foto: Rick Gold/Capital Pictures / GOL/Capital Pictures

Olukord tõmbas sotsiaalmeedias kiiresti palju tähelepanu ja pakkus palju jutuainet, sest pooldajaid on mõlemal osapoolel. On neid, kes kaitsevad noort disainerit ja süüdistavad suurfirmat varguses, kuid on ka neid, kes juhivad tähelepanu asjaolule, et Gimnesi ja Scotti iseloomulikku tekstiilidisaini on moes näha olnud juba aastakümneid ja kummalgi ei ole sellele ainuõigust.

Edda Gimnes avaldas Instagramis pressiteate, milles andis teada, et kuigi Moschino Milanos esitletud kollektsioon on väga sarnane tema 2015. aastal välja antud lõputöökollektsiooniga, ei kavatse ta selle teema peale rohkem oma aega ja energiat raisata. Selle asemel teeb ta oma tööd kirega edasi, sest tal on veel palju saavutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles