Noore ema mure: kuidas usaldada meest, kes pidevalt teisi naisi vaatab?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Scanpix

«Mul on mure, et ma ei usalda enam oma meest ja mõtlen pidevalt ainult kõige hullematele versioonidele. Kui olin viimaseid kuid rase ja oma mehest paar nädalat eemal, siis avastasin, et ta oli ühest portaalist mingeid naisi vaadanud. Ta küll ütles tookord, et midagi ei toimunud ja enam ta sedasi ei tee. Andestasin, aga uskuda enam ei suutnud,» kirjeldab naine Perekeskus Sina ja Mina nõustamiskeskkonnas, kuidas ta oma mehe vastu usalduse kaotas.

«Detsembris ta ütles Facebooki kaudu «tere» ühele naisele, kellega ta tutvus iha.ee kaudu juba enne mind. Alguses ütles mulle, et see on ta ühe sõbra naine, aga peagi tuli välja, et ei ole. Taas valetas mulle.

Pärast lapse sündi vaatas ta iga kuu Facebooki vahendusel oma eksnaist. Nüüd sain selle teada. Mulle ta ütles, et igavusest vaatas, midagi pole toimunud ja ta pole talle ka kirjutanud. Taas tundsin, et mulle oma valetatud ja oma tegusid varjatud. Kuigi leppisime kokku, et me räägime kõigest.

Nüüd lähen pikemaks ajaks oma pere juurde. Ma ei saa teda usaldada ja uskuda. Nii raske on temast pikemaks ajaks eemale minna, sest vanemate juures olles ma ei suuda mõelda muust kui sellest, mis ta taas korda saadab ja kas ta on kellegi teisega koos.

Iga tüli lõpus ta ütleb, et armastab ainult mind ja ei taha teisi naisi. Samas oma eksnaist vaatab ikka «igavusest». Kuigi olen ka küsinud, et kas nad ühenduses olnud või midagi, siis on mees kõike eitanud.

Kuidas saan meievahelise säde tagasi tuua? Ma ei saa neid mõtteid oma peast välja. Ma armastan teda, aga usaldus ja uskumine on null.»

Vastab psühholoog, Gordoni perekooli koolitaja Auli Kõnnussaar:

«Saan aru, et teid häirivad mõtted ja kahtlused, mis teil viimasel ajal peas liiguvad. Tunnete, et need võtavad aina rohkem ruumi ning ei lase rõõmustada oma lapse ja paarisuhte üle. Te olete märganud, et teie mees tunneb mingil määral huvi ka teiste naiste vastu – mõnes internetiportaalis, Facebookis. Teile teeb haiget see, et saate nendest kontaktidest hiljem teada ja sooviksite, et teie mees oleks ausam ja avatum nendel teemadel.

Võib öelda, et usaldamine tähendab seda, et usute, et teine teeb enda parima. Üldjuhul jäävad mehed peale abiellumist ikka märkama ka teisi naisi ja see ei pruugi olla suhtele ohtlik. Olen teiega igati nõus, et kõige olulisem on oma suhtes hoida sädet ja vastastikust lugupidamist. Te küsitegi, et kuidas omavahelist sädet tagasi tuua. On loomulik, et suhe muutub ja areneb ning esialgne säde muutub suhte arenedes sügavamaks kiindumuseks. Inimesed õpivad teineteist paremini tundma, austama teineteise vajadusi ja loovad ühiseid traditsioone. Te tahate, et mees oleks teiega aus. Aus on lihtsam olla emotsionaalselt turvalises suhtes. Emotsionaalne turvalisus on see, kui inimene tunneb, et selles suhtes on tema tunded ja mõtted aktsepteeritud just nii nagu need on. Nüüd võite ise endalt küsida, kui palju ausust te välja kannatate. Inimesed armuvad alguses kujutlusse teisest inimesest. Kas olete valmis armastama oma meest sellisena nagu ta on – koos oma erinevate vajaduste, harjumuste, hirmude ja rõõmudega?

Selleks et jaksaksite oma meest aktsepteerida ja püüda teda tundma õppida ja mõista kõike seda, mis tundub teile esmapilgul võõras ja hirmutav, on väga oluline teil hoolitseda oma vajaduste eest. Ma saan aru, et teil on väike laps ja see on tavaliselt paaridele suur muutus. Muutused kipuvad tooma kaasa pingeid ning on vaja aega ja teadlikku koostööd, et muutustega kohaneda. Te mõtlete praegu palju oma lapse vajaduste peale ja see on loomulik. Hea on mõelda ka sellele, mida ise vajate. Mis teid isiklikult rõõmustab? Mida tahate koos mehega teha? Mida tahate kolmekesi koos mehe ja lapsega teha? Mida tahate üksi või sõpradega teha? Mida rohkem on teie vajadused rahuldatud, seda rõõmsam ja enesekindlam olete ning seda rohkem suudate ka ise oma paarisuhtele pühenduda ning olete vähem ärev, kui teie mees suhtleb põgusalt mõne teise naisega.

Pühendudes oma paarisuhtele ja toites seda, on oluline teha koos mõlemale toredaid asju. Samas on oluline ka rääkida omavahel ootustest, hirmudest ning unistustest ja fantaasiatest. Hea on õppida teineteist tundma ning luua traditsioone, mis tekitavad «meie» tunde. Kui «meie» tunne on nõrk, siis võivadki pilgud teistele naistele tekitada ebakindlust ja kaotushirmu. Te ütlesite kirjas, et lähete lapsega suvel pikemaks ajaks oma pere juurde ja mees jääb linna. Loodan, et peate tegelikult «oma» pereks ikka oma meest ja last? Võib-olla oli see juhuslik sõnavalik, kuid vahel võivad ka sellistest väikestest valikutest tekkida probleemid. Näiteks kui mees võib tunda, et ta ei ole teie jaoks kõige esimene ja olulisem, siis võibki ta hakata end kõrvalisena tundma ning otsima muid tuttavaid. Loodan, et see ei ole teil tegelikult teema, aga tõin selle siiski igaks juhuks välja.

Kokkuvõtteks soovitan teil õppida meest tundma sellisena nagu ta on ning väljendage ka ennast nii nagu olete. Märgake seda, mida ootate oma mehelt automaatselt lähtudes illusioonidest või kujutlustest, mis ei ole tõesed. Tingimusteta armastus nõuab enda arusaamade laiendamist ja teadlikku otsustamist armastada teist nii nagu ta on. Kui mees tunneb, et ta on teie poolt aktsepteeritud, siis ei taha ta tõenäoliselt kuhugi ära minna, isegi kui ta märkab ka teisi naisi. Oma vajadustest teadlik olek ja enda eest hoolitsemine aitab olla sallivam ja enesekindlam ning näha elu rõõmsamates toonides. Kui tunnete, et hirm ja ärev on siiski häirivalt tugevad, siis pöörduge kindlasti perenõustaja poole, et rääkida ja üheskoos juba konkreetsemaid lahendusi otsida.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles