Päevatoimetaja:
Heidi Ruul

Karjala ja Põhja-Ingeri köök võlub lihtsusega

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Karjala pirukad toidavad nii kõhtu kui meelt!
Karjala pirukad toidavad nii kõhtu kui meelt! Foto: Maire Petrova

Traditsiooniline Karjala ja Põhja-Ingeri rahvusköök on võluv ennekõike oma lihtsuses. Tuntumaid sealseid rahvustoite on erinevad supid, ühepajatoidud ning hautised. «Kõik niisugune  toit, mida võis valmistada ahjus,» ütles sealset kööki hästi tundev Maire Petrova.

Pidupäevadel valmistati ja pakuti Karjalas ja Ingerimaal ikka erinevaid pirukaid: nii kinnised kui lahtiseid, kapsa-, peedi-, porgandi-, kohupiima- ja marjatäidisega.

«Eraldi hõrgutiseks on rukkijahust valmistatud pirukad, mille valmistamisel ei kasutatud kergitusainet. Hea näide on meilegi tuntud Karjala pirukad,» kõneles selle piirkonna kokakunstiga veidi lähemat tutvust teinud Maire Petrova.

Karjala pirukad koosnevad lihtsatest ja puhastest komponentidest. Et pirukaid enne ahjupanekut kasta, soojenda potis piim ja või. 
Karjala pirukad koosnevad lihtsatest ja puhastest komponentidest. Et pirukaid enne ahjupanekut kasta, soojenda potis piim ja või. Foto: Maire Petrova
Karjala piruka täidiseks sobivad nii porgandi- kui kartulipuder, pohlad ja jõhvikad.
Karjala piruka täidiseks sobivad nii porgandi- kui kartulipuder, pohlad ja jõhvikad. Foto: Maire Petrova

Karjala pirukad

Taigna valmistamiseks:

2 dl külma vett;

2 tl soola;

5 ½ dl rukkijahu, (soovi korral võib olla ka 3 ½ dl rukkijahu ja 2 dl nisujahu),

1 spl õli;

Täidiseks:

5 dl vett;

3 dl riisi (kollatangu, odratangu);

1 l piima;

1 ½ tl soola;

Pirukatäidiseks võib olla porgandi- või kartulipuder, pohlad ja jõhvikad.

Valmistamine:

1. Valmista täidised, jahuta

2. Sega kausis jahu, sool, vesi ja õli. Taigen keri kile sisse ja lase seista  jahedas kohas või külmkapis

3. Veereta taignast umbes kreeka pähkli suurused pallikesed ja kata kilega või niiske käterätiga

4. Rulli pallikesed umbes 2 mm paksuseks

5. Aseta pallikese keskele täidis ja näpi servad paadikujuliseks pirukaks, võib teha ka ümmargusena

6. Küpseta eelsoojendatud (250-300 kraadi) ahjus 10-15 minutit

7. Soojenda potis või piimaga, kasta valmis pirukad kuumas piimas ja aseta siis kaussi, küpsetuspaberi ja liniku alla

Peale võib asetada munavõid, soolakala.

Head isu!

* Septembrikuu on käesoleval Euroopa kultuuripärandiaastal rahvuskultuuride kuu, mil tutvustatakse Eestis elavate erinevate rahvuste köögitraditsioone.

Allikas: retseptid ja fotod Maire Petrova.

Karjala pirukad sobivad nii pidupäevaks kui argiseks kõhutäiteks.
Karjala pirukad sobivad nii pidupäevaks kui argiseks kõhutäiteks. Foto: Maire Petrova
Tagasi üles