8 toiduvalmistamise oskust, mida oma teismelisele lapsele õpetada

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Kokkamine on tore ja iseseisvaks eluks vajalik oskus. Siin on kaheksa olulist punkti, mida oma teismelisele omasoodu kokkamiseks õpetada võiksid.

1. Kuidas pannil vett keeta

See on lihtne oskus, mis tuleb kasuks nii köögiviljade, pasta, riisi kui ka praekartulite valmistamisel ja see ei ole sama, mis kuuma vee keetmine kannus.

2. Kuidas valmistada mune

Munad on kasulikud toiduained, mida saab süüa nii hommikuks, lõunaks kui ka õhtuks. Õpeta lapsele, kuidas teha omletti, munaputru, praemuna või lihtsalt munad keema panna. 

3. Kuidas toiduaineid tükeldada

Aseta lõikelaud niisekele käterätikule või muuda ta oma nippide abil libisemiskindlaks ja näita teravat nuga kasutades lapsele, kuidas erinevaid toiduaineid tükeldada. Terav nuga on parem, sest nüri variant võib lapsele tunduda ohutum ja sellepärast ka rohkem hajameelsust põhjustada.

4. Kuidas valmistada vähemalt ühte pastarooga

Pasta on lihtne ja toitev roog, mida teismeline saab endale ise kiiresti valmistada. Ülejäänud pasta saab kenasti külmkappi järgmist päeva ootama panna. 

5. Kuidas määrata liha küpsusastet

Toidumürgituse ja kõhuhädade ennetamise mõttes on hea oma teismelisele õpetada, kuidas näiteks kanafilee ja hakkliha puhul aru saada, millal komponendid on läbi küpsenud.

6. Kuidas tagada toiduhügieeni

Õpeta lapsele, miks on oluline enne toidu valmistamist käsi pesta, toorest ja küpsetatud liha erinevatel lõikelaudadel lõigata ja pärast toore lihaga toimetamist taaskord käsi puhastada.

7. Kuidas ette planeerida

Räägi lapsele, miks on oluline enne toidu valmistamist kõik vajalikud komponendid läbi mõelda ja vajadusel enne kokkama hakkamist varusid poes täiendamas käia.

8. Kuidas köök ära koristada

Toidu valmistamise puhul üks kõige olulisemaid oskusi on kokkamisjärgselt köögi ära koristamine. 
 

Allikas: BT Lifestyle

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles