Oleme harjunud kuulma, et kartulit ei maksa ülemäära palju süüa. Loe, miks see köögivili siiski menüüs olulisel kohal on.
4 põhjust, miks peaksid rohkem kartulit sööma
Kartuli puhul tuleb eelkõige jälgida tema valmistusviisi. Kui köögivilja liigse rasva ja soolaga ei koorma, on tal mitmeid tervislikke omadusi, kirjutab Medical Daily.
1. Ta aitab vererõhku alandada
Kartul ja eriti kartulikoor sisaldavad palju kaaliumi, mis on vajalik süsivesikute normaalseks ainevahetuseks ja lihaste tööks. Kaalium mõjub hästi ka vererõhule ja kaalumirikast toitumist seostatakse positiivsete mõjudega südame-veresoonkonna haigustele.
2. Ta tekitab täiskõhutunde
Kartul on üks parimaid toiduaineid söögiisu rahuldamiseks, sest tekitab kiiresti täiskõhutunde. Samuti sisaldab kartul rohkesti kiudaineid, mis on abiks toidu seedimisel. Eriti kasulikud on maguskartulid, milles lahustunud kiudained aitavad tasakaalustada seedeprotsesse ja on abiks kaalu säilitamisel.
3. Ta mõjub hästi ajutegevusele
Tärkliserohke kartul on üks parimaid B6-vitamiini allikaid, sisaldades ligikaudu 0,37-0,60 mg vitamiini ühe köögivilja kohta. B6-vitamiin on kasulik ajutegevusele ja aitab kaasa tujutõstvate hormoonide tootmisele, aidates toime tulla stressiga ja soodustades head ööund.
4. Ta toetab sportlikku sooritusvõimet
Kartulis sisalduvad naatrium ja kaalium on kaks olulist elektrolüüti, mis sportlastel higistades kaduma lähevad. Samuti peetakse kartulis leiduvat A-vitamiini üheks oluliseks energiaallikaks.