Veel mäletab Merrit oma Rootsis elamise ajast, et Södermanlandi piirkond lõhnab leedriõite järele. «Leedriõitest valmistatakse sealkandis nii mahla kui omatehtud napsi,» teadis ta.
Västergötaland oma sisemaa järvedega olevat aga rikkalik kalapüügikoht, kus leidub nii ahvenat, koha, siiga, meritinti, forelli kui lutsu. «Järvede kõrval on rohumaad lehmadele mõnusaks karjamaaks ning nende piimast tulevad tuntumad Rootsi juustud, näiteks nagu sveciaost, prästost, herrgardsost ja västerbottensost,» valgustas Merrit.
Bohuslän oma läänepoolse kaldaga toob rootslaste lauale aga nii austrid, merekarbid kui ka heeringa. «Smålandi peetakse Rootsimaal parimaks jäneseküttimise maaks,» ütles Merrit.
Selle kolme aasta jooksul tundis naine kõige rohkem puudust eestimaisest kiirsoolakurgist ja korralikust hapukapsast. «No neid rootslased ikka teha ei oska küll,» sõnas Merrit heatahtliku muigega.
«Aga teisalt, kuna meie mõistes traditsioonilist musta leiba seal kerge leida polnud, armusin nende knäckebröd’i. Kuigi nüüd tehakse seda kõigis põhjamaades, on see rukkijahust tehtav krõbeleivake algupäraselt pärit just Rootsimaalt,» rääkis Merrit.
Eristub Eesti köögist märkimisväärselt
Rootsi ja Eesti köögi suurim erinevus on Merriti sõnul viis, kuidas pakutakse heeringat või valmistatakse kartulisalatit. «Meil on ju heeringa serveerimisel peamisteks lisanditeks hapukoor ja sibularõngad, rootslased aga marineerivad teda magusas marinaadis,» märkis ta.
«Minu ja meie MerMeri restorani lemmikuks on tänu rootslastele ja nende köögi mõjutustele minu enese elus saanud apelsinihõngune heeringas, mis sobib iseäranis hästi jõuluaega,» avaldas Merrit.